Μενού Ροή
Όλη η αλήθεια για την ευρωπαϊκή βαθμολόγηση έργων PCI - Ποια δεν πέρασαν την βάση και ποια πήραν χρηματοδότηση - Οι γεωπολιτικές και επιχειρηματικές προεκτάσεις

Εντείνονται οι ζυμώσεις για τα ενεργειακά projects ελληνικού ενδιαφέροντος που διεκδικούν την ένταξή τους στην 6η λίστα PMI/PCI (Έργα Κοινού/Αμοιβαίου (Ευρωπαϊκού) Ενδιαφέροντος)  ενόψει της κατάρτισης της short list  (στο τέλος του μήνα) που θα αποτελέσει σημαντικό πρόκριμα για την τελική λίστα που θα δημοσιευθεί το φθινόπωρο,

Η συμπερίληψη στην εν λόγω λίστα –που αναθεωρείται ανά διετία μετά από επίπονη αξιολόγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ωρίμανση των έργων, καθώς «ξεκλειδώνει» ευρωπαϊκή χρηματοδότηση –πρωτίστως από το ταμείο Connecting Europe Facility (CEF)-, εξασφαλίζει προτεραιότητα στις αδειοδοτήσεις και δίνει «μπόνους» στα επιλεγμένα έργα για δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Αξιολόγηση βάση πέντε κριτηρίων

Στα τέλη της εβδομάδας που πέρασε εκδόθηκε η προκαταρκτική short list για τα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων και αποθήκευσης ηλεκτρισμού και θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα η short list για τα έργα υδρογόνου. Τα έργα μοριοδοτήθηκαν σύμφωνα με τη νέα μεθοδολογία της Κομισιόν, που τα αξιολόγησε στη βάση πέντε κριτηρίων: Το μεγαλύτερο βάρος έχει το χρηματοοικονομικό κριτήριο, δηλαδή τα οφέλη που συνεπάγεται το ευρώ για την ΕΕ σε σχέση με το κόστος του. Τα υπόλοιπα κριτήρια είναι κατά πόσο το έργο συμβάλλει στην ευστάθεια του ηλεκτρικού δικτύου της ΕΕ, στην μείωση των εκπομπών ρύπων, στην ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας και την άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης κάποιας χώρας της Ένωσης.

Ποια έργα έπιασαν τη βάση

Όσον αφορά στα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων, σε σύνολο 13 έργων που «έπιασαν τη βάση» , εξασφάλισαν δηλαδή βαθμολογία άνω του 10, στην 6η θέση με βαθμολογία κατατάχθηκε η διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ Euroasia Interconnector, με καλό βαθμό στην ανάλυση κόστους-οφέλους και πρόσθετο «μπόνους» το ότι άρει την ηλεκτρική απομόνωση της Κύπρου.  Οριακά κάτω από την «κόκκινη γραμμή» του 10 συγκεντρώνοντας βαθμολογία 9,3 βρέθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου μέσω Αττικής (έργο GREGY) που υλοποιεί η Elica του Ομίλου Κοπελούζου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Elica βρίσκεται ήδη σε διαδικασία συμπλήρωσης του φακέλου του έργου με πρόσθετα στοιχεία (με έμφαση στην τεκμηρίωση των οφελών που προκύπτουν από το έργο σε σχέση με το κόστος του), αξιοποιώντας τη δυνατότητα υποβολής παρατηρήσεων έως το τέλος του μήνα. Στελέχη της εταιρείας ετοιμάζονται να μεταβούν στις Βρυξέλλες για απευθείας επαφές με τα αρμόδια στελέχη της DG ENER, δηλώνοντας αισιόδοξοι ότι θα πετύχουν την βελτίωση της βαθμολογίας του έργου, τονίζοντας ότι ο φάκελός του είναι «υπερπλήρης», το  έργο διαθέτει ισχυρή πολιτική στήριξη από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Αιγύπτου και έχει αξιολογηθεί θετικά από τον ENTSO-E.

Το έτερο έργο διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου μέσω Κρήτης (project GAP), που προωθεί η εταιρεία Eunice, δεν αξιολογήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω μη ύπαρξης επιστολών υποστήριξης (Letter of Support) από την ελληνική πολιτεία. Αρμόδια στελέχη έκαναν λόγο για «εμπόδιο που δεν είναι ανυπέρβλητο», προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με τους αρμόδιους φορείς για να θεραπευθεί η έλλειψη αυτή. Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι το έργο έχει εξασφαλίσει υψηλή βαθμολογία στην ανάλυση κόστους-οφέλους λόγω του ισχυρού τεχνοοικονομικού του «προφίλ», εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα βρεθεί τρόπος για να μπει στη διαδικασία της αξιολόγησης και να θέσει υποψηφιότητα για την τελική λίστα.

Στην πρώτη θέση της προκαταρκτικής short list βρέθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ St. Peter (Αυστρίας) και Pleinting (Γερμανίας) και  η κατασκευή Γραμμής Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης που να συνδέει την Ουκρανία με τη Πολωνία

Έργα αποθήκευσης ηλεκτρισμού

Όσον αφορά στα έργα αποθήκευσης και τα δυο ελληνικά projects εξασφάλισαν υψηλές βαθμολογίες που τους δίνουν θέση στη short list: Ο λόγος για τη μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 250 MW, που σχεδιάζει να αναπτύξει η Eunice στην Πτολεμαΐδα (έργο «Ptolemaida BESS») που συγκέντρωσε βαθμολογία 19,2 και το μεγάλο project αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας ισχύος 680 MW που κατασκευάζει η  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που καταλαμβάνει θέση στα έργα PCI από το 2013 και όπως όλα δείχνουν θα συμπεριληφθεί και στην 6η λίστα που θα οριστικοποιηθεί το φθινόπωρο και θα ισχύσει τα δυο επόμενα χρόνια.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται νεότερα για την προκαταρκτική short list των υποδομών υδρογόνου, όπου στη μάχη  θα μπουν -μεταξύ άλλων- η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Καβάλας (που επαναπροτείνεται ως υποδομή που θα μπορεί να αξιοποιηθεί και για αποθήκευση υδρογόνου σε δεύτερο χρόνο) και νέος αγωγός μεταφοράς υδρογόνου, μήκους 540 χλμ, με πιθανό κλάδο μήκους 250χλμ που έχει προτείνει ο ΔΕΣΦΑ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας