Μενού Ροή
Όρκους ..εκπτώσεων στην στρογγυλή τράπεζα της ενέργειας δίνουν οι ιδιώτες πάροχοι - Οι πιέσεις, τα σενάρια και τα ποσοστά

Αργά το απόγευμα της Τρίτης, οι περίπου 20 προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, συν ο εκπρόσωπος της ΡΑΕ και προεδρεύοντος του υπουργού Ενέργειας Κ. Σκρέκα, θα επιχειρήσουν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από το ανοδικό κοκτέιλ τιμών που έχει διαμορφωθεί στην ηλεκτρική ενέργειας.

Με την κυβέρνηση να ρίχνει στο τραπέζι, την επιδότηση της κιλοβατώρας, την οριζόντια έκπτωση της ΔΕΗ, της τάξεως  του 30% συν 4-5% για καταναλώσεις από 300 έως 600 κιλοβατώρες, αλλά και την ρητή αναφορά του πρωθυπουργού ότι οι αυξήσεις θα πρέπει πάσει θυσία να αποτραπούν, τα περιθώρια ελιγμών των ιδιωτών προμηθευτών δεν είναι σημαντικά.

δημόσια συμμόρφωση.. ακόμα και με ζημιά θεωρείται δεδομένη. Το θέμα είναι πως θα εκφραστεί προς τον αρμόδιο υπουργό στην κλειστή μεταξύ τους συνάντηση, δεδομένου ότι οι καθετοποιημένες μονάδες έχουν μεγαλύτερα περιθώρια να απορροφήσουν τις αυξήσεις. Αντίθετα αυτές που δεν διαθέτουν παραγωγή, ενδεχομένως να εκφράσουν την ανησυχία τους για τους κινδύνους βιωσιμότητας τους.

Είναι ενδεικτική η δήλωση του γενικού διευθυντή της εταιρείας NRG Αν. Λωσταράκου στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ότι η εταιρεία του θα "σταθεί αρωγός στην κυβέρνηση πλαισιώνοντας τέτοιες προσπάθειες με εταιρικές πρωτοβουλίες με σκοπό την συγκράτηση του κόστους του ρεύματος".

Ανακοινώσεις και δηλώσεις εκ μέρους και των υπόλοιπων προμηθευτών αναμένονται μετά την συνάντηση, όπου και θα αποσαφηνιστεί το σχέδιο απορρόφησης των ανατιμήσεων.

Οκτώ στα δέκα νοικοκυριά δεν θα δουν αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, μέχρι τα τέλη του έτους, διαβεβαίωσε χτες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΚώστας Σκρέκας, μιλώντας από το βήμα του 2ου Thessaloniki Ηelexpo forum.

Σχέδιο δύο σταδίων

Η μέχρι σήμερα εξέλιξη προβλέπει δύο στάδια συγκράτησης των αυξήσεων:

-Το ένα αφορά τις πρώτες 300 κιλοβατώρες που θα επιδοτηθούν από το κράτος με τρία λεπτά ανά κιλοβατώρα και μέχρι το ποσό των 9 ευρώ. Το μέτρο αφορά όλους τους καταναλωτές, θα ισχύσει από τις καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου που θα εμφανισθούν στους λογαριασμούς του Οκτωβρίου και μετά, θα εφαρμοσθεί έως το τέλος του έτους με δυνατότητας παράτασης λίγων μηνών και θα «προικοδοτηθεί» με 150 εκατ ευρώ από το Ταμείο ενεργειακής μετάβασης που δημιουργείται.

-Το δεύτερο αφορά τις εκπτώσεις, που πρώτη η ΔΕΗ εφαρμόζει από τις 5 Αυγούστου για τους πελάτες της, αλλά και το γεγονός ότι εξετάζει επιπλέον 4-5% για καταναλώσεις μεταξύ 300 και 600 κιλοβατωρών.

Στόχος, όπως είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, είναι αυτός ο συνδυασμός κινήσεων να απορροφήσει ακόμη και το 80% των αυξήσεων, με την κατάσταση να επαναξιολογείται στα τέλη του έτους και εφόσον εξακολουθούν να ισχύουν οι σημερινές συνθήκες στη διεθνή αγορά, τότε θα εξεταστεί πιθανή επέκταση της στήριξης των καταναλωτών από το Ειδικό Ταμείο.

Σε κάθε περίπτωση, οι χειμερινές αυξήσεις θα αποτυπωθούν στους λογαριασμούς του πρώτου τριμήνου του 2022, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανότατα τα μέτρα θα πρέπει να επεκταθούν και την επόμενη χρονιά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας