Μενού Ροή
Ουγγαρία: Η κυβέρνηση αυξάνει το κεφάλαιο της κρατικής εταιρείας ενέργειας

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποφάσισε να αυξήσει το κεφάλαιο της κρατικής ενεργειακής εταιρείας MVM Zrt κατά 41 δισεκατομμύρια φιορίνια (108,79 εκατομμύρια δολάρια) σε 849,4 δισεκατομμύρια φιορίνια, ανακοίνωσε η εταιρεία την Παρασκευή σε δήλωση στο χρηματιστήριο.

Η Ουγγαρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας προκάλεσαν αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών φέτος, θέτοντας μια πρόκληση για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Viktor Orban.

Η Ουγγαρία πιθανότατα θα πρέπει να πληρώσει 17 έως 20 δισεκατομμύρια ευρώ για τον ενεργειακό της λογαριασμό το επόμενο έτος, είπε ο Orban την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα συγκεντρώσει την απαραίτητη χρηματοδότηση στην αγορά.

Σύμφωνα με μια 15ετή συμφωνία που υπογράφηκε πέρυσι, πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ουγγαρία λαμβάνει 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας με τη Ρωσία.

Προκειμένου να ελαφρύνει το βάρος των υψηλών λογαριασμών ενέργειας στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και στο φιορίνι, η MVM κατέληξε σε συμφωνία με τη ρωσική Gazprom τον Οκτώβριο που της επιτρέπει να αναβάλλει τις πληρωμές της για αγορές φυσικού αερίου εάν οι τιμές υπερβούν ένα συγκεκριμένο όριο αξία.

Η συμφωνία επιτρέπει στην MVM να πληρώσει για το φυσικό αέριο τα επόμενα τρία χρόνια, εάν οι τιμές αυξηθούν.

Για να στηρίξει το φιορίνι που έπεσε σε ιστορικό χαμηλό τον Οκτώβριο, η Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας ανακοίνωσε τον ίδιο μήνα ότι θα αρχίσει να παρέχει ξένο νόμισμα από τα διεθνή της αποθέματα για τη χρηματοδότηση των εισαγωγών ενέργειας.

Οι υψηλές τιμές ενέργειας ανάγκασαν επίσης την κυβέρνηση να τερματίσει μια δεκαετή πολιτική και να καταργήσει ένα ανώτατο όριο τιμών ενέργειας για τα νοικοκυριά υψηλής κατανάλωσης από τον Αύγουστο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας