Μενού Ροή
Π. Κάπρος: Ευθύνη της ΕΕ η έλλειψη πρόληψης της έκρηξης των τιμών του φυσικού αερίου

Διακεκριμένοι εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και κορυφαία στελέχη της ενεργειακής αγοράς συναντήθηκαν στο βήμα του 25ου Ετήσιου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2021» που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ανέλυσαν από τη δική τους σκοπιά τις ενεργειακές εξελίξεις σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη συνεδρία με τίτλο «Fit for 55: Προκλήσεις στη Χάραξη και Εφαρμογή της Νέας Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Πολιτικής» την οποία συντόνισε ο Δρ. Ιωάννης Δεσύπρης, στέλεχος του Ομίλου MYTILINEOS και τ. Πρόεδρος ΙΕΝΕ, ξεκινώντας τη συζήτηση, ο καθ. Παντελής Κάπρος, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ε3Μ Lab του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΕΝΕ, αναφέρθηκε εκτενώς  στα «μαθήματα» από την κρίση τιμών στην ενέργεια. «Αυτή η παροδική κρίση δεν είναι αρκετή για να γυρίσει το νερό πίσω στο αυλάκι», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην Ενεργειακή Μετάβαση. Σημείωσε, επίσης, ότι και στο παρελθόν αντιμετωπίσαμε περιοδικούς κύκλους αύξησης των τιμών στην ενέργεια και σημείωσε πως η ειδοποιός διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι παλαιότερα, το φυσικό αέριο ήταν προσδεχόμενο στις διακυμάνσεις του πετρελαίου, κάτι που άλλαξε με τον ερχομό του φθηνότερου LNG αλλά και εξαιτίας του ότι μετατράπηκε σε χρηματιστηριακό προϊόν.

Επέρριψε ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έλλειμμα πολιτικών πρόληψης της έκρηξης των τιμών φυσικού αερίου.  Όπως ανέφερε η απότομη άνοδος των τιμών είναι αποτέλεσμα της οικονομικής ανάκαμψης και όχι της ενεργειακής μετάβασης, αλλά η μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο συνέπεσε με την έκρηξη των τιμών συκοφαντώντας την μετάβαση.

«Αυτή η σύμπτωση, είπε ο κ. Κάπρος, έπρεπε να έχει προβλεφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να έχουν ληφθεί μέτρα για την αποθήκευση φυσικού αερίου αλλά και για την δυνατότητα αντιστάθμισης της τιμής του. Πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης δεν μπορεί να γίνει από κάθε μια χώρα ξεχωριστά και τόνισε ότι η ένταση του φαινομένου δεν αποτελεί έκπληξη. «H ΕΕ, είπε, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι εφόσον το LNG έγινε ένα παγκόσμιο χρηματιστηριακό προϊόν, ακολουθεί τους κανόνες της κυκλικότητας και η μεγάλη πτώση της τιμής ήταν αναμενόμενο να ακολουθηθεί από απότομη άνοδο. Δυστυχώς η ΕΕ λειτούργησε με την αφελή άποψη, οι εξευτελιστικές τιμές θα ισχύουν για πάντα και ότι θα έχει στη διάθεση της όσο αέριο θέλει όποτε το θέλει και σε όποια τιμή το θέλει».

Σύμφωνα με τον κ. Κάπρο η γαλλική πρόταση για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που συζητείται σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας και η οποία αποσυνδέει τις ΑΠΕ και τα πυρηνικά από την υπόλοιπη αγορά «δουλεύει» και «είναι η μόνη λύση για να εξισορροπηθούν οι απίστευτα υψηλές τιμές». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κάπρος η γαλλική πρόταση δεν είναι το απαύγασμα της ελεύθερης αγοράς, αλλά είναι η μόνη λύση.

Επίσης προέβλεψε ότι όταν και εφόσον αποκλιμακωθούν οι τιμές ηλεκτρισμού θα ισορροπήσουν σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο σημειώνοντας ότι η τιμή θα κυμαίνεται στα 80-90 ευρώ/MWh.

Τέλος ο κ. Κάπρος σημείωσε ότι η κρίση αναδεικνύει το ευρύτερο πρόβλημα των τιμών τονίζοντας ότι η μόνη λύση είναι η στροφή στα προθεσμιακά και διμερή συμβόλαια, ενώ τόνισε ότι στην ελληνική αγορά χρειάζεται να διαμορφωθεί μια διακριτή οργανωμένη πλατφόρμα για πράσινα PPAs και αποθήκευση. Τα πράσινα PPAs, είπε, πρέπει να γίνουν η βάση των τιμολογίων των καταναλωτών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας