Μενού Ροή
«Παίζουμε με τη φωτιά», λέει ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας για τα πλήγματα στον σταθμό της Ζαπορίζια

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ, ΔΟΑΕ) έκρουσε και πάλι σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου έπειτα από ρωσικό πλήγμα στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια (νότια Ουκρανία), ο οποίος λειτουργεί πλέον μόνο με εφεδρικές γεννήτριες.

«Κάθε φορά παίζουμε με τη φωτιά και, αν επιτρέψουμε σ' αυτή την κατάσταση να διαρκέσει, μια μέρα η τύχη μας θα αλλάξει», προειδοποίησε σήμερα ο Ραφαέλ Γκρόσι ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου του εν λόγω οργανισμού του ΟΗΕ στη Βιέννη.

Ο επικεφαλής του IAEA, ο οποίος διεξάγει εδώ και μήνες ανεπιτυχώς διαβουλεύσεις με το Κίεβο και τη Μόσχα για να δημιουργηθεί μια ζώνη προστασίας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει.

«Οφείλουμε να δεσμευθούμε να προστατεύσουμε την ασφάλεια του σταθμού και οφείλουμε να δεσμευθούμε γι' αυτό τώρα», τόνισε εκφράζοντας την «έκπληξή» του για την παθητικότητα που επικρατεί σήμερα. «Τι κάνουμε για να εμποδίσουμε» ένα ατύχημα στο μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, ρώτησε.

Ο IAEA διαθέτει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος έχει καταληφθεί από το ρωσικό στρατό και αποτελεί τακτικά στόχο βομβαρδισμών.

Η ηλεκτροδότηση του σταθμού διακόπηκε «γύρω στις 05:00 το πρωί» για πρώτη φορά από το Νοέμβριο και για έκτη από την αρχή του πολέμου, εξαιτίας, σύμφωνα με το Κίεβο, ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων, διευκρίνισε ο IAEA.

Ενεργοποιήθηκαν οι 20 γεννήτριες έκτακτης ανάγκης και τα αποθέματά τους, τους επιτρέπουν να λειτουργήσουν για περίπου 15 ημέρες.

Ο ηλεκτρισμός είναι απαραίτητος για να λειτουργούν οι αντλίες που εξασφαλίζουν την κυκλοφορία του νερού, καθώς πρέπει να ψύχεται διαρκώς το καύσιμο στις καρδιές των αντιδραστήρων, καθώς και το νερό που βρίσκεται στις πισίνες αποθήκευσης, ώστε να αποφευχθούν ένα ατύχημα σύντηξης και οι εκπομπές ραδιενέργειας στο περιβάλλον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας