Μενού Ροή
Πέντε βιομηχανίες από πέντε κλάδους που πλήττονται από το ενεργειακό κόστος

Ορισμένες βιομηχανίες έντασης ενέργειας στην Ευρώπη, έχουν αρχίσει να μειώνουν την παραγωγή καθώς το υψηλό κόστος καθιστά την παραγωγή ασύμφορη.

Το πρακτορείο Bloomberg περιέγραψε πέντε εταιρείες από πέντε βασικούς κλάδους που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στο υψηλό ενεργειακό κόστος:

Χημικά

Η BASF SE, η μεγαλύτερη χημική εταιρεία στην Ευρώπη, μείωσε την παραγωγή αμμωνίας - σημαντική για μια σειρά προϊόντων συμπεριλαμβανομένων των λιπασμάτων - σε εργοστάσια στη Γερμανία και την Ολλανδία. Εκπρόσωπος της δήλωσε ότι η BASF αισθάνεται τις επιπτώσεις της κρίσης, αν και η εταιρεία δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τον ακριβή αντίκτυπο.

Μέταλλα

Ο παραγωγός ψευδάργυρου Nyrstar επέστρεψε την παραγωγή σε ένα μεταλλουργείο στην Ολλανδία μετά από μια τετραπλή αύξηση του κόστους ισχύος. Οι περικοπές ενδέχεται να εξαπλωθούν στην παραγωγή αλουμινίου, η οποία χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Η εταιρεία δεν αποκάλυψε επίσης τις οικονομικές επιπτώσεις.

Οικοδομικά υλικά

Η παραγωγή ενός τόνου τσιμέντου απαιτεί περίπου 4,7 εκατομμύρια βρετανικές θερμικές μονάδες ενέργειας, που ισοδυναμούν με περίπου 400 λίβρες, ή 180 κιλά άνθρακα. Η γαλλική εταιρεία δομικών προϊόντων Saint-Gobain δήλωσε ότι θα χρειαστεί να πληρώσει 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια) από την αύξηση του ενεργειακού κόστους μόνο κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Χαρτί

Ο κλάδος, που αποτελεί τον βασικό παράγοντα προσφοράς χαρτιού για εκτύπωση εφημερίδων και επεριοδικών, δυσκολεύτηκε να προβλέψει πότε θα επιστρέψουν οι άνθρωποι στο γραφείο μετά τους περιορισμούς της καραντίνας. Οι μετοχές του ιρλανδικού κολοσσού Smurfit Kappa Group Plc έχουν χάσει πάνω από το 10% της αξίας τους από τον Σεπτέμβριο. Η εταιρεία απαριθμούσε το αυξανόμενο κόστος ενέργειας ως κύριο κίνδυνο για τις δραστηριότητές της πριν από την πρόσφατη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Γεωργία

Εκτός από τις υψηλότερες τιμές λιπασμάτων, άλλα μέρη της παραγωγής τροφίμων αισθάνονται την πίεση. Ο γάλλος παραγωγός ζάχαρης Tereos SCA προειδοποίησε τον Αύγουστο - όταν οι τιμές της ενέργειας ήταν πολύ χαμηλότερες από ό, τι τώρα - ότι το ράλι αερίου θα αυξήσει το κόστος παραγωγής «τρομερά».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας