Μενού Ροή
Περίπου οι μισοί Σλοβάκοι σε αδιέξοδο εξαιτίας των λογαριασμών ενέργειας

Περίπου το 19% των Σλοβάκων είχαν δυσκολίες να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας πριν από το καλοκαίρι. Μέχρι και το 45% βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη όπου οποιαδήποτε αύξηση των πληρωμών θα έκοβε βαθιά τον προϋπολογισμό τους, αναφέρει η EURACTIV Σλοβακίας.

Με την άνοδο των τιμών της ενέργειας, η ενεργειακή φτώχεια γίνεται ζήτημα στη Σλοβακία. Σύμφωνα με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), οι Σλοβάκοι με μέσο μισθό πρέπει να εργαστούν 30 ημέρες μόνο για να πληρώσουν τον ετήσιο λογαριασμό ενέργειας φέτος. Για όσους έχουν ελάχιστο μισθό είναι 45 ημέρες εργασίας. Αυτή είναι η τέταρτη υψηλότερη αναλογία στην ΕΕ μετά την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τσεχία.

Σύμφωνα με τη Eurostat, 31 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν επαρκώς τα σπίτια τους πέρυσι.

Παρόλο που οι ειδικοί προειδοποιούν για την ενεργειακή φτώχεια εδώ και πολύ καιρό, η Σλοβακία δεν έχει ακόμη λύσεις ή έστω έναν ορισμό της ενεργειακής φτώχειας.

«Περισσότεροι από τους μισούς Σλοβάκους έχουν ήδη ή θα έχουν σοβαρά προβλήματα με την πληρωμή των λογαριασμών τους για ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση που το κράτος πρέπει να λύσει προκειμένου να αποτρέψει αρνητικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες», δήλωσε η Kateřina Chajdiaková από τη Slovak Climate Initiative.

Οι εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι το πρώτο βήμα είναι να καθοριστεί τι είναι στην πραγματικότητα η ενεργειακή φτώχεια, καθώς η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να γνωρίζει ποια τμήματα του πληθυσμού πλήττονται. Η σημερινή κυβέρνηση υποσχέθηκε τον ορισμό στο πρόγραμμά της. Ωστόσο, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος μέχρι στιγμής.

Όσον αφορά τα πραγματικά μέτρα, η κυβέρνηση θα στηρίξει την ανακαίνιση σπιτιών από το ταμείο ανάκαμψης. Οι εμπειρογνώμονες, ωστόσο, προειδοποιούν ότι αυτό θα έχει περιορισμένο μόνο αντίκτυπο, επειδή μπορεί να λείπουν αρκετές ομάδες που χρειάζονται τη βοήθεια περισσότερο.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας