Μενού Ροή
Αγκόλα: Ο OPEC δεν χρειάζεται προς το παρόν να καλύψει τη μείωση της παραγωγής από τη Ρωσία

O OPEC δεν χρειάζεται να αυξήσει την παραγωγή του προκειμένου να αντισταθμίσει τη μείωση παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα που ανακοίνωσε η Ρωσία, εκτίμησε την Τετάρτη ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Αγκόλα.

"Πιστεύουμε ότι ρωσικό πετρέλαιο βρίσκεται ακόμη εκεί” (στην αγορά), δήλωσε ο Jose Barroso στο Reuters, στο περιθώριο του ενεργειακού συνεδρίου CERAWeek που διεξάγεται στο Χιούστον των ΗΠΑ. "Βρίσκουν τρόπο, βρίσκουν νέες αγορές… Υπάρχει μια ισορροπία στην αγορά”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος της Αγκόλα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει ανακοινώσει τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα από τον Μάρτιο, ως απόρροια των πιέσεων που δέχονται οι ρωσικές εξαγωγές μετά την επιβολή του ανώτατου ορίου των 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το διά θαλάσσης διακινούμενο ρωσικό πετρέλαιο που έχουν επιβάλει από τις 5 Δεκεμβρίου η Ομάδα των Επτά (G7), η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία για την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Η Ρωσία συνεχίζει βέβαια να βρίσκει αγοραστές για το πετρέλαιό της σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία που δεν έχουν επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα.

Εάν η Κίνα συνεχίσει να εισάγει περισσότερο πετρέλαιο από τη Ρωσία, τότε ίσως να εισάγει μικρότερες ποσότητες από άλλες χώρες, δήλωσε ο Barroso. "Πιστεύουμε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη οι χώρες μέλη του OPEC να αυξήσουν την παραγωγή τους”, κατέληξε ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Αγκόλα.

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για την ενέργεια Amos Hochstein δήλωσε ότι το ανώτατο όριο τιμών που έχει επιβληθεί στο ρωσικό πετρέλαιο -που έχει στόχο να μειώσει τα έσοδα της Μόσχας χωρίς να περιορίσει τις εξαγωγές της- έχει αποτέλεσμα, καθώς το ρωσικό πετρέλαιο εξακολουθεί να βρίσκει τον δρόμο του προς την αγορά.

Ο Γενικός Γραμματέας του OPEC, Haitham Al Ghais, δήλωσε από την πλευρά του την Τρίτη ότι δεν ανησυχεί για τη στροφή των εξαγωγικών ροών του ρωσικού πετρελαίου σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας