Μενού Ροή
Ανοδικά ξανά οι τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται το πρωί της Παρασκευής, μετά τις έντονες άγριες διακυμάνσεις της προηγούμενης ημέρας.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι πιθανές συντονισμένες ανακοινώσεις των επίσημων αποθεμάτων αργού από τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου για να προσπαθήσουν να μειώσουν τις τιμές ενδέχεται να έχουν μικρότερο αντίκτυπο από το αναμενόμενο.

Το αργό πετρέλαιο Brent σημείωσε άνοδο 53 σεντς, ή 0,7%, στα 81,77 δολάρια το βαρέλι , αφού υποχώρησε σε χαμηλό έξι εβδομάδων την Πέμπτη πριν ανακάμψει για να κλείσει 1,2% υψηλότερα.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 49 σεντς στα 79,50 δολάρια το βαρέλι, έχοντας διολισθήσει σε εύρος άνω των 2 δολαρίων την προηγούμενη συνεδρίαση πριν κλείσει.

Το συμβόλαιο του Δεκεμβρίου λήγει την Παρασκευή και το μεγαλύτερο μέρος της εμπορικής δραστηριότητας έχει μετατοπιστεί στο μέλλον του Ιανουαρίου, το οποίο αυξήθηκε κατά 60 σεντς, ή 0,8%, στα 79,01 δολάρια το βαρέλι.

Πως άλλαξε η τάση

Η αλλαγή της πτωτικής τάσης ακολούθησε μια αναφορά του Reuters ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την Κίνα, την Ιαπωνία και άλλους μεγάλους αγοραστές να συμμετάσχουν στην απελευθέρωση των αποθεμάτων αργού από τη Strategic Petroleum Reserves (SPR).

«Ωστόσο, η αγορά παραμένει θεμελιωδώς σφιχτή και τυχόν όγκοι που κυκλοφορούν είναι απίθανο να μεταβάλουν ουσιαστικά την παγκόσμια ισορροπία», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές εμπορευμάτων της Fitch Solutions.

«Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι τυχόν μειονεκτήματα των τιμών θα περιοριστούν τόσο σε κλίμακα όσο και σε διάρκεια».

Το μήνυμα Μπάιντεν

Η ώθηση της κυβέρνησης Μπάιντεν για συντονισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου έχει θεωρηθεί ως ένα μήνυμα προς την ομάδα παραγωγής του ΟΠΕΚ+ ότι θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για τις υψηλές τιμές των καυσίμων στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ξεκινώντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την Ιαπωνία.

Ράλι 60%

Το Brent αυξήθηκε σχεδόν κατά 60% φέτος, οδήγησε πρόσφατα σε μια ευρύτερη ενεργειακή κρίση καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία COVID-19 την ίδια στιγμή που ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι, γνωστοί ως OPEC+, έχουν αυξήσει μόνο σταδιακά παραγωγή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας