Μενού Ροή
Άνοιξε την κάνουλα του πετρελαίου προς Σλοβακία και Ουγγαρία η Ρωσία

Η Ρωσία ξανάρχισε τις ροές πετρελαίου μέσω ενός αγωγού προς την κεντρική Ευρώπη αφού το μοναδικό διυλιστήριο της Ουγγαρίας παρενέβη για να επιλύσει μια διαμάχη σχετικά με την πληρωμή ενός τέλους διαμετακόμισης, αμβλύνοντας τους φόβους για κρίση εφοδιασμού στην περιοχή.

Η Σλοβακία άρχισε να παραλαμβάνει ρωσικό αργό μέσω της σύνδεσης μέσω της Ουκρανίας, επιβεβαίωσε σε δήλωσή της την Τετάρτη το ουγγρικό διυλιστήριο Mol Nyrt. Το πετρέλαιο της Ρωσίας θα φτάσει στην Ουγγαρία από την Πέμπτη. Η συμφωνία πληρωμής τελών διαμετακόμισης καλύπτει μόνο ροές προς τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, όχι την Τσεχική Δημοκρατία, σύμφωνα με τη Slovnaft, μέρος του Ομίλου Mol.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής Transneft PJSC Igor Dyomin είπε στο Bloomberg ότι οι ροές προς το νότιο σκέλος της σύνδεσης Druzhba επαναλαμβάνονταν όπως είχε προγραμματιστεί. Ο ρωσικός φορέας εκμετάλλευσης αγωγών αργού πετρελαίου έλαβε επιβεβαίωση από την Ουκρανία, τη βασική χώρα διέλευσης για τις παραδόσεις, ότι ήταν έτοιμος να ξαναρχίσει την κυκλοφορία, δήλωσε ο Dyomin.

Μόλις αποκατασταθούν πλήρως, οι ροές θα επιλύσουν έναν από τους πολλούς κινδύνους ενεργειακού εφοδιασμού που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Εάν το κλείσιμο είχε παραταθεί, η Ουγγαρία θα μπορούσε να είχε υποστεί ελλείψεις καυσίμων στους δρόμους. Ωστόσο, η ήπειρος εξακολουθεί να παλεύει με περιορισμένες προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου και χαμηλά επίπεδα ποταμών που εμποδίζουν τη διανομή άνθρακα και ντίζελ.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς του αργού πετρελαίου Brent, το οποίο αρχικά εκτινάχθηκε την Τρίτη όταν ανακοινώθηκε η παύση της Druzhba, υποχώρησε 1,9% στα 94,46 δολάρια το βαρέλι στις 3:50 μ.μ. στο Λονδίνο.

Είχε σταματήσει στις 4 Αυγούστου

Το νότιο σκέλος του αγωγού Druzhba, ο οποίος παραδίδει ρωσικό αργό μέσω Ουκρανίας στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία, είχε σταματήσει τις εργασίες στις 4 Αυγούστου αφού οι ευρωπαϊκές τράπεζες αρνήθηκαν να μεταφέρουν πληρωμή από την Transneft στην ουκρανική ομόλογή της Ukrtransnafta JSC εν μέσω κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διαφωνία επιλύθηκε αφού η Mol της Ουγγαρίας, στην οποία ανήκει επίσης το σλοβακικό διυλιστήριο Slovnaft, κατέβαλε τα τέλη διέλευσης στην Ουκρανία την Τετάρτη. Η διακοπή του αγωγού Druzhba είχε ασκήσει εκ νέου πίεση στις ήδη περιορισμένες προμήθειες καυσίμων στην Ουγγαρία, προκαλώντας προειδοποιήσεις κατά των αγορών πανικού.

Η επιστροφή των ροών της νότιας Druzhba θα πρέπει να αποτρέψει την επιδείνωση της ήδη στενής αγοράς καυσίμων στην Κεντρική Ευρώπη κατά την έναρξη της περιόδου συντήρησης του διυλιστηρίου. Η περιοχή της Βαυαρίας της Γερμανίας, η Αυστρία και η Ελβετία αντιμετωπίζουν επίσης περιορισμένες προμήθειες, οι οποίες επιδεινώθηκαν από τη συμπίεση των παραδόσεων μέσω του ποταμού Ρήνου, ο οποίος προβλέπεται να γίνει αδιάβατος στη ναυτιλία εντός των ημερών λόγω ξηρασίας.

Οι ροές αργού μέσω του βόρειου τμήματος της Ντρούζμπα μέσω της Λευκορωσίας προς την Πολωνία και τη Γερμανία δεν επηρεάστηκαν από τη διαμάχη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας