Μενού Ροή
Citigroup: Πώς επηρεάζει το σοκ του πετρελαίου τις μετοχές

Τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει το σοκ του πετρελαίου τις οικονομίες και τις μετοχές αναλύει η Citigroup, σε σημερινή έκθεσή της.

H αμερικανική επενδυτική τράπεζα εξετάζει τα τέσσερα τελευταία σοκ στην αγορά του πετρελαίου και σημειώνει ότι 12 μήνες μετά, ο MSCI World αυξήθηκε δύο φορές (1979, 1990) και υποχώρησε δύο φορές (1974, 2000).

Αυτό συνέβη παρά την οικονομική αδυναμία σε κάθε περίπτωση.

Το sell για τις παγκόσμιες μετοχές δεν είναι ξεκάθαρο, μόνο και μόνο επειδή η τιμή του πετρελαίου έχει εκτιναχθεί στα ύψη, σύμφωνα με τη Citi.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει, το Brent μόλις έσπασε τον κινητό μέσο όρο των τριών ετών και η Citi εντοπίζει τέσσερα παρόμοια γεγονότα: 1974 (εμπάργκο του ΟΠΕΚ), 1979 (Ιρανική επανάσταση), 1990 (Πόλεμος του Κόλπου), 2000 (άνθηση στα τέλη του κύκλου).

To πετρελαϊκό σοκ

Το Brent πλησίαζε ήδη τα 100 δολάρια πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Εκτινάχθηκε στα 128 δολάρια, αλλά έχει υποχωρήσει από τότε. Τι όμως αποτελεί ένα σοκ του πετρελαίου; Όπως σημειώνει η Citi, πρώτον, δεν είναι όλες οι αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου ίδιες. Μια άνοδος 300% τους 12 μήνες έως τον Απρίλιο του 2021 (στα 65 δολάρια) ήταν λιγότερο ανησυχητική από το επιπλέον 60% που έχει ανέβει από τότε. Το πρώτο αντιπροσωπεύει μια "καλή" αύξηση του πετρελαίου, λόγω της ανάκαμψης της παγκόσμιας ζήτησης. Το τελευταίο είναι μια "κακή" αύξηση, λόγω των απειλών για την προσφορά πετρελαίου.

Οι συνήθεις συσχετίσεις του πετρελαίου με τις αγορές μετοχών χάνουν αυτή τη σημαντική διάκριση. Το Brent κινήθηκε πρόσφατα στο διπλάσιο του κινητού μέσου όρου τριών ετών (επί του παρόντος 60 δολάρια). Αυτό συνέβη μόνο τέσσερις φορές τα τελευταία 50 χρόνια: 1973-74 (εμπάργκο του ΟΠΕΚ), 1979 (Ιρανική επανάσταση), 1990 (Πόλεμος του Κόλπου), 2000 (άνθηση στο τέλος του κύκλου). Όπως τώρα, τα τρία πρώτα συνδέθηκαν με ένα γεωπολιτικό γεγονός που απείλησε μεγάλη διακοπή της προσφοράς. Η μεγαλύτερη κίνηση ήταν το 1973-74, όταν το πετρέλαιο εκτινάχθηκε στο τριπλάσιο του μέσου όρου των τριών ετών.

Τι υποδηλώνει η ιστορία για την περαιτέρω πορεία του πετρελαίου; Σύμφωνα με την ανάλυση της Citi, το Brent έξι μήνες πριν και 12 μήνες αφότου, έφτασε στον ορισμό της "εκτόξευσης" (2 φορές τον κινητό μέσο όρο τριών ετών). Αυτό μπορεί να είναι ένα σήμα κορυφής για το πετρέλαιο, με την τιμή να πέφτει κατά μέσο όρο 10% ένα χρόνο αργότερα. Μόνο το 1974 και το 1979 το Brent κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη του. Πιθανώς, αυτό αντανακλά την πτώση της ζήτησης και την αύξηση της προσφοράς στην άνοδο. Το πετρέλαιο ωστόσο έχει ένα σημαντικό σερί αναστροφής, σημειώνει η Citi και οι αναλυτές της εκτιμούν ότι το Brent θα πέσει ξανά στα 79 δολάρια/βαρέλι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Μετοχές: Όχι πάντα «sell»

Πώς ανταποκρίνονται οι μετοχές στα πετρελαϊκά σοκ;

Σύμφωνα με τη Citi, παραδόξως οι μετοχές δεν υποχωρούν πάντα, στους 12 μήνες μετά τις προηγούμενες κορυφές του brent, ο MSCI World υποχώρησε 30% δύο φορές (1974, 2000), αλλά ενισχύθηκε και 10% δύο φορές (1979, 1990).

Αυτό μπορεί εν μέρει να αντανακλά ότι οι μετοχές υποχωρούν συχνά εκ των προτέρων, όπως συμβαίνει αυτή τη φορά.

Η εν λόγω μικτή απόδοση μετοχών ήρθε παρά την οικονομική αδυναμία.

Ο ISM στις ΗΠΑ υποχώρησε απότομα μετά τις τέσσερις προηγούμενες κορυφές του πετρελαίου.

Ένα επίπεδο κάτω του 50 υποδηλώνει οικονομική συρρίκνωση και ως εκ τούτου πτώση των εταιρικών κερδών.

Η οικονομία των ΗΠΑ (ISM 58,6) οδεύει σε αυτό το πετρελαϊκό σοκ με καλύτερη δυναμική από ό,τι στο παρελθόν (μέσος όρος 52,3), γεγονός που μπορεί να περιορίσει την καθοδική κίνηση.

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες είναι λιγότερο ενεργοβόρες από ό,τι στο παρελθόν, γεγονός που θα πρέπει επίσης να μειώσει τη ζημιά.

Η ιστορία αμφισβητεί ακόμη και την κοινή πεποίθηση ότι μια μεγάλη αύξηση του πετρελαίου θα ωθήσει αναπόφευκτα τον πληθωρισμό υψηλότερα.

Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ αυξήθηκε τους 12 μήνες μετά τις κορυφές του 1974 και του 1979, αλλά έπεσε το 1990 και το 2000. Το τρέχον επίπεδο πληθωρισμού (6%) είναι παρόμοιο με τον μέσο όρο των προηγούμενων κορυφών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας