Μενού Ροή
Διαψεύδει η Lukoil ότι το βουλγαρικό της εργοστάσιο προμηθεύει την Ουκρανία

Η Lukoil δεν προμηθεύει στην Ουκρανία καύσιμα από το Μπουργκάς, το εργοστάσιό της στη Βουλγαρία, δήλωσε η εταιρεία σε ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων την Τετάρτη.

«Σε σχέση με ένα νέο κύμα κερδοσκοπικών δημοσιευμάτων στα μέσα ενημέρωσης, η Lukoil δηλώνει για άλλη μια φορά ότι δεν έχει συμβόλαια και δεν έχει προμηθεύσει την παραγωγή της στην Ουκρανία από το εργοστάσιο στο Μπουργκάς (Βουλγαρία) ή μέσω άλλων καναλιών το 2022», δήλωσε η Lukoil στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Στις 18 Ιανουαρίου, ο συνεργάτης της EURACTIV, Sega, ανέφερε ότι η Lukoil αρνήθηκε αίτημα για σχολιασμό μετά από δηλώσεις Βούλγαρων πολιτικών σχετικά με τις εξαγωγές καυσίμων στην Ουκρανία.

Αργότερα την ίδια ημέρα, η EURACTIV ανέφερε ότι αυξήθηκε κατά 1.000 φορές η προμήθεια πετρελαιοειδών από τη Βουλγαρία προς την Ουκρανία, ιδίως του πετρελαίου κίνησης. Το διυλιστήριο της Lukoil είναι ο κύριος παραγωγός πετρελαίου της χώρας.

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι όλα τα προϊόντα που εξάγονται στην Ουκρανία είναι είτε καύσιμα που παράγονται απευθείας στη Ρωσία είτε που παράγονται στο Lukoil Neftohim», δήλωσε στη EURACTIV Βουλγαρίας ο Μάρτιν Βλαντιμίροφ, διευθυντής του προγράμματος «Ενέργεια και κλίμα» στη σημαίνουσα βουλγαρική δεξαμενή σκέψης Center for the Study of Democracy (CID). Το άρθρο δεν ισχυρίζεται ότι η Lukoil πωλάει απευθείας στην Ουκρανία.

«Η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να λάβει νομικά μέτρα για να προστατεύσει την επιχειρηματική της φήμη», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Επικαλούμενη τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Βουλγαρίας Ασέν Βασίλιεφ, η Die Welt ανέφερε ότι η Βουλγαρία προμήθευσε κρυφά τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας με καύσιμα ντίζελ μέσω ξένων εταιρειών διαμεσολάβησης μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα πετρελαιοειδή παράγονταν στο διυλιστήριο της Lukoil Neftochim του Μπουργκάς.

Η πετρελαϊκή εταιρεία αναφέρει ότι οι υποθέσεις αυτές διαψεύστηκαν από εκπρόσωπο της ρωσικής πρεσβείας στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τη ρωσική εταιρεία, οι δηλώσεις σχετικά με τις υποτιθέμενες παραδόσεις εξηγούνται από τις εσωτερικές πολιτικές διαμάχες στο εξωτερικό, την αντιρωσική εκστρατεία και η εμφάνισή της στο δημόσιο χώρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας οφείλεται στον «αδίστακτο ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά ενέργειας».

Η Lukoil ισχυρίζεται ότι οι βουλγαρικές αρχές ουδέποτε πλησίασαν τη διοίκηση των επιχειρήσεών της με αίτημα για προμήθεια καυσίμων στην Ουκρανία. Η εταιρεία πουλά χονδρικώς και λιανικώς στην εγχώρια αγορά αποκλειστικά σε Βούλγαρους αγοραστές, με τον αριθμό των αγοραστών να ανέρχεται σε περίπου 500.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας