Μενού Ροή
Διαρροή στο Reuters: Στο χέρι των χωρών η αναβολή ενός έτους στην φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων με 33% - Θα επιμείνει η κυβέρνηση;

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν μια επιλογή να καθυστερήσουν κατά ένα χρόνο μια εισφορά στα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, μεταδίδει το Reuters.

Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ διαπραγματεύονται μέτρα που πρότειναν οι Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα για να προσπαθήσουν να μειώσουν το υπερβολικά υψηλό ενεργειακό κόστος - συμπεριλαμβανομένων των απροσδόκητων εισφορών κερδών σε ολόκληρο το μπλοκ στις ενεργειακές εταιρείες.

Η τελευταία συμβιβαστική πρόταση για τις διαπραγματεύσεις των χωρών της ΕΕ, που είδε το Reuters, θα επέτρεπε στις χώρες να επιβάλουν τον προγραμματισμένο φόρο ορυκτών καυσίμων της ΕΕ στα κέρδη των εταιρειών από το 2022, τόσο από το 2022 όσο και από το 2023 ή μόλις από το 2023 εάν το επιθυμούν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει η εισφορά απροσδόκητου κέρδους να εφαρμόζεται στα πλεονάσματα των εταιρειών πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διύλισης το 2022 - σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει γρήγορα μετρητά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι κυβερνήσεις για να βοηθήσουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας.

"Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή και δεν θα είναι όλοι ευχαριστημένοι με αυτό", δήλωσε ένας διπλωμάτης από μια χώρα της ΕΕ.

Δεν ήταν αμέσως σαφές ποιες χώρες είχαν ζητήσει καθυστέρηση στο μέτρο.

Οι χώρες αναζητούν επίσης περιθώρια για να διατηρήσουν τις δικές τους εθνικές εισφορές, αντί να τις αντικαταστήσουν με το σχέδιο της ΕΕ.

Κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που έχουν ήδη απροσδόκητο φόρο κερδών στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων θα μπορούν να διατηρήσουν αυτά τα συστήματα, εάν θεωρηθούν «ισοδύναμα» με την εισφορά της ΕΕ.

Η εισφορά της ΕΕ θα ισχύει για τα «πλεονάζοντα» κέρδη που είναι 20% πάνω από τα μέσα φορολογητέα κέρδη μιας εταιρείας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τον συμβιβασμό που συνέταξε η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Οι χώρες θα μπορούσαν επίσης να επιβάλουν φόρο άνω του 33% των πλεονάζοντων κερδών των εταιρειών ορυκτών καυσίμων σε ένα οικονομικό έτος - το προτεινόμενο επιτόκιο της ΕΕ - εάν το επιλέξουν, ανέφερε το προσχέδιο.

Διπλωμάτες χωρών της ΕΕ θα προσπαθήσουν να συνάψουν μια συμφωνία με βάση τη νέα πρόταση την Τετάρτη. Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα εγκρίνουν στη συνέχεια τη συμφωνία σε συνάντηση την Παρασκευή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας