Μενού Ροή
Εισαγωγές ντίζελ από τη Ρωσία στην Ευρώπη παρά το εμπάργκο της ΕΕ

Ρωσικό ντίζελ βρίσκεται -και θα εξακολουθήσει να βρίσκεται- στα ευρωπαϊκά ρεζερβουάρ, παρά το μπλόκο στις εισαγωγές από τη Μόσχα, καθώς οι Αρχές δεν διαθέτουν εργαλεία για τον εντοπισμό της προέλευσης των καυσίμων, όταν έχουν προηγηθεί μεταφορτώσεις.

Την ίδια στιγμή, το ρωσικό αργό πετρέλαιο -το Urals oil- έπεσε στην αγορά εμπορευμάτων της Αγίας Πετρούπολης στο επίπεδο των 57 δολαρίων ανά βαρέλι, δηλαδή 3 δολάρια χαμηλότερα από το πλαφόν που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως είναι γνωστό, η ΕΕ έθεσε σε ισχύ την απαγόρευση των προμηθειών ρωσικού αργού από τις 5 Δεκεμβρίου και θα απαγορεύσει τα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου από τις 5 Φεβρουαρίου του 2023, καθώς προσπαθεί να στερήσει από τη Ρωσία υπερέσοδα από ενεργειακές συναλλαγές. Η Βρετανία τερμάτισε τις εισαγωγές πετρελαίου και πετρελαιοειδών από τις 5 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, πηγές της αγοράς επισήμαναν στο Reuters πως το γεγονός ότι η προέλευση του αργού δεν μπορεί να εντοπιστεί μετά τη διύλιση και ανάμειξή του, καθιστά πιθανό το σενάριο ποσότητες ρωσικού ντίζελ να παραδοθουν σε χώρες όπως η Τουρκία και η Ινδία, και αυτές να το εξάγουν.

Σημειώνεται δε, ότι από τις πρώτες ημέρες του πολέμου η Ρωσία πωλούσε πετρέλαιο με σημαντικές εκπτώσεις σε χώρες όπως η Ινδία, η Τουρκία και η Κίνα, πράγμα που σημαίνει ότι τα διυλιστήριά τους είχαν πολύ μεγάλα περιθώρια κέρδους στα τελικά προϊόντα που παρήγαγαν.

Η Ευρώπη επιδιώκει να αναπληρώσει έως και 600.000 βαρέλια ημερησίως μετά τις ρωσικές απώλειες, σύμφωνα με τον Eugene Lindell, αναλυτή της εταιρείας συμβούλων FGE.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας