Μενού Ροή
ΕΚΤ: Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα μειώσει την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8%

Το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 0,8% μεσοπρόθεσμα, λόγω των αυξήσεων των τιμών του πετρελαίου, τόνισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

"Αυτό αποτελεί ένα κάπως περιορισμένο σοκ, το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της σωρευτικής αύξησης της δυνητικής παραγωγής, η οποία εκτιμάται από την Κομισιόν ότι θα κυμανθεί περίπου στο 5,2% για τα επόμενα τέσσερα χρόνια", αναφέρει η ΕΚΤ σε μια προδημοσίευση του οικονομικού της δελτίου.

Η πρόβλεψη προϋποθέτει ένα μόνιμο σοκ στην τιμή του πετρελαίου της τάξης του 40%, αναφέρουν οι οικονομολόγοι.

Οι οικονομίες της ευρωζώνης έχουν αναπτυχθεί παρά τις συνεχιζόμενες αρνητικές επιπτώσεις από την πανδημία και τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει οδηγήσει υψηλότερα τις τιμές της ενέργειας σε ολόκληρη την ήπειρο.

Παρά την αυξανόμενη αβεβαιότητα, για την ώρα η τρέχουσα αύξηση στο κόστος του πετρελαίου είναι μικρότερη από τις κρίσεις του 1973 και του 1979 και μικρότερου μεγέθους από την αύξηση που παρατηρήθηκε στο διάστημα 2003-2008, αναφέρουν οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ.

Η μειωμένη επίδραση αυτών των ενεργειακών σοκ θα μπορούσε να συνδεθεί με περισσότερο ευέλικτες αγορές εργασίας, βελτιωμένη νομισματική πολιτική και το γεγονός ότι οι οικονομίες έχουν μικρότερη ένταση χρήσης από ό,τι στο παρελθόν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας