Μενού Ροή
Εκτιμήσεις αναλυτών για το Α’ τρίμηνο των ΕΛΠΕ – Το πλάνο του μετασχηματισμού και οι επιπτώσεις καραντίνας, αδύναμου δολαρίου, υψηλών θερμοκρασιών και τιμών πετρελαίου

Με όπλο το πλάνο μετασχηματισμού τους σε ενεργειακό όμιλο τα Ελληνικά Πετρέλαια ξεκινούν σήμερα την πρώτη ανακοίνωση αποτελεσμάτων του δύσκολου 2021. Μια ημέρα πριν την έκτακτη γενική συνέλευση που θα εγκριθούν τα νέα μέλη του δ.σ., τα αποτελέσματα 1ου τριμήνου που θα ανακοινωθούν σήμερα μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου (θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη στις 18.00) θεωρούνται από την αγορά ως μέρος της μεταβατικής χρονιάς πριν την επιστροφή στις κανονικές συνθήκες. Τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει σήμερα η διοίκηση Σιαμισίη, θεωρείται βέβαιο ότι θα έχουν επηρεαστεί από την αργή ανάκαμψη των περιθωρίων διύλισης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Optima Bank αναμένεται ένα προσαρμοσμένο αποτέλεσμα EBITDA ύψους 62 εκατ. Ευρώ, μειωμένο κατά 52% σε σχέση με πέρυσι και κατά -20% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. «Προσαρμοσμένη» καθαρή ζημιά 4 εκατ. ευρώ, έναντι 7 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Το «καθαρό» περιθώριο διύλισης της ELPE αναμένεται να ανακοινωθεί μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ τα αποτελέσματα φαίνεται ότι επηρεάστηκαν και από το αδύναμο δολάριο. Όσον αφορά τη λειτουργία των διυλιστηρίων, με την ολοκλήρωση της συντήρησης των διυλιστηρίων Ασπροπύργου τον Οκτώβριο, αναμένεται υψηλό ποσοστό χρησιμοποίησης για όλα τα διυλιστήρια. Τέλος, το opex αναμένεται να επηρεαστεί από τις υψηλότερες τιμές εκπομπών CO2. Συνολικά, υπολογίζεται ότι το τμήμα διύλισης «προσαρμοσμένο» EBITDA έφτασε στα 10 εκατ. Ευρώ σε σύγκριση με 43 εκατ. Ευρώ το 4ο 20 και 86 εκατ. Ευρώ το α 'τρίμηνο πέρυσι. Η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου εκτιμάται ότι δημιούργησε σημαντικά κέρδη αποθέματος τα οποία εκτιμόνται στα 125 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, αναμένεται ότι επηρέασαν και την ζήτηση σε συνδυασμό με τις μειωμένες πωλήσεις αεροπορικών καυσίμων και την επίδραση της καραντίνας στη ζήτηση καυσίμου αυτοκινήτων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας