Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Ενεργειακή κρίση: Οι G7 συζήτησαν για ανώτερο όριο 40-60 δολάρια το βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο

Ρωσικό πετρέλαιο

Μεταξύ 40 και 60 δολαρίων το βαρέλι, θα κυμαίνεται το ανώτερο όριο στην τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου, μετά την απόφαση για την επιβολή περιορισμών που πήραν οι ηγέτες των «G7» την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Reuters.

Το διεθνές πρακτορείο συνομίλησε με εμπειρογνώμονες για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται έπειτα από την προ ημερών απόφαση των «επτά ισχυρών» για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ειδικότερα, η ClearView Energy Partners, με έδρα την Ουάσιγκτον, ανέφερε πως οι αξιωματούχοι των G7 – μεταξύ τους η υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν – συζήτησαν για ένα εύρος τιμών μεταξύ 40 και 60 δολαρίων ανά βαρέλι στο ρωσικό αργό πετρέλαιο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το ανώτερο όριο αυτού του εύρους αντιστοιχεί στις ιστορικές τιμές του ρωσικού πετρελαίου, ενώ το κατώτερο είναι πιο κοντά στο οριακό κόστος παραγωγής στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Rapidan Energy Group, Bob McNally, σημείωσε από την πλευρά του, ότι οι χώρες της G7 που είχαν μακροχρόνιες οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία μπορεί να είναι υποστηρικτές ενός υψηλότερου ορίου, ενώ ένα πολύ χαμηλότερο όριο για την τιμή του ρωσικού πετρελαίου μπορεί να στερήσει μερίδιο αγοράς από τη Σαουδική Αραβία και άλλους εξαγωγείς πετρλελαίου.

«Το επίπεδο (του ορίου) θα καθοριστεί τόσο από ποσοτικούς όσο και από ποιοτικούς λόγους», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται πως στις 9 Σεπτεμβρίου οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G7 ενέκριναν σχέδιο για τον καθορισμό ανώτατης τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο, προκειμένου να στερήσουν από τον Πούτιν πρόσθετα έσοδα για τη συνέχιση της ένοπλης επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Μετά από αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέδωσε συστάσεις για τις επιχειρήσεις σχετικά με την αναφορά της τιμής του ρωσικού πετρελαίου.

Πώς θα αντιδράσει η Μόσχα

Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Ρωσία θα περιορίσει τις εξαγωγές σε χώρες που θα επιβάλουν το ανώτατο όριο και οι φόβοι για την απειλή αυτή θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις αγορές πετρελαίου σε άνοδο πριν από τον Δεκέμβριο.

Οι υψηλότερες τιμές θα μπορούσαν επίσης να είναι «επικίνδυνες» και για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, όταν οι Δημοκρατικοί του ελπίζουν να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι η Μόσχα θα μπορούσε να «απαντήσει» με τη λήψη μέτρων πέραν των ρωσικών συνόρων πριν τεθεί σε ισχύ το ανώτατο όριο.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι ότι ο Πούτιν θα το κάνει πολύ, πολύ οδυνηρό στο δρόμο προς τις 5 Δεκεμβρίου», δήλωσε η Χελίμα Κροφτ, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής για τα εμπορεύματα στην RBC Capital Markets, στις 9 Σεπτεμβρίου σε εκδήλωση του Brookings Institution. Παράλληλα, «οι Ρώσοι διαθέτουν επίσης περιουσιακά στοιχεία σε άλλες παραγωγικές χώρες, είτε πρόκειται για τη Λιβύη είτε για το Ιράκ, και έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν προβλήματα και σε άλλες παραγωγικές χώρες» προσθέτει η Κροφτ.

Διαβάστε επίσης

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες της Ομάδας των Επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) και η Αυστραλία θα ορίσουν τη μέγιστη τιμή του βαρελιού...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ουκρανία ανέστειλε τη λειτουργία του νότιου κλάδου του πετρελαιαγωγού «Druzhba» (Φιλία) που διέρχεται από το ουκρανικό έδαφος, μετέδωσε το RIA Novosti, επικαλούμενο τη...

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Ξεκίνησαν εκ νέου οι ρωσικές αποστολές πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba προς την Ουγγαρία, δήλωσε την Τετάρτη ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto, προσθέτοντας...

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Η Ρωσία συγκεντρώνει λιγότερα χρήματα από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων της, όμως η Τουρκία καθίσταται μια παρακαμπτήρια οδός για τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου προς...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE