Μενού Ροή
Έντονος διαξιφισμός ΟΠΕΚ+ και IEA

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) θα πρέπει να είναι «πολύ προσεκτικός» όταν αποθαρρύνει τις επενδύσεις στον πετρελαϊκό κλάδο, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Χάιθαμ Αλ Γκάις. Υποστήριξε χαρακτηριστικά πως το να… κουνάνε το δάχτυλο στο καρτέλ και να παρερμηνεύουν τις ενέργειες του ΟΠΕΚ και του ΟΠΕΚ+ είναι αντιπαραγωγικό. Πρόσθεσε δε, πως η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγικών κρατών δεν έχει σαν στόχο τις τιμές, αλλά τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς.

Τέτοια σχόλια, πρόσθεσε, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αστάθεια της αγοράς πετρελαίου στο μέλλον.

Δηλώσεις Μπιρόλ

Ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, άσκησε κριτική στην αιφνιδιαστική ανακοίνωση του OΠΕΚ+ προ ημερών για περικοπές της παραγωγής κατά 1,66 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd) από τον Μάιο έως το τέλος του 2023.

Ο Μπιρόλ τόνισε χαρακτηριστικά ότι το καρτέλ, υπό την άτυπη ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, θα πρέπει να είναι «πολύ προσεκτικό» στη διαμόρφωση της πολιτικής του για τα επίπεδα παραγωγής προειδοποιώντας την ομάδα πως τα βραχυπρόθεσμα και τα μεσοπρόθεσμα συμφέροντα του δείχνουν να είναι αντιφατικά. Πρόσθεσε επίσης ότι η αύξηση των τιμών και οι ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις θα οδηγήσουν στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας με μεγαλύτερες χαμένες τις φτωχότερες χώρες.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την απόφαση, είχε δηλώσει ότι ο οργανισμός θα τηρήσει τις περικοπές παραγωγής που είχε συμφωνήσει τον Οκτώβριο.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι μετά την απόφαση, αφού είχαν υποχωρήσει έως και 70 δολάρια το βαρέλι τον περασμένο μήνα.

Σήμερα Πέμπτη ο Αλ Γκάις ανέφερε ότι το να κατηγορεί κανείς το πετρέλαιο για τον πληθωρισμό αποτελεί «τεχνικό λάθος» και ότι οι επανειλημμένες εκκλήσεις του IEA για τερματισμό των επενδύσεων στο πετρέλαιο θα οδηγήσει σε αστάθεια της αγοράς.

«Αν κάτι οδηγήσει σε μελλοντική αστάθεια, είναι οι επανειλημμένες εκκλήσεις του IEA να σταματήσουν οι επενδύσεις στο πετρέλαιο, δεδομένου ότι όλες οι προοπτικές βάσει των στοιχείων προβλέπουν ότι θα χρειαστεί περισσότερο απ' αυτό το πολύτιμο εμπόρευμα για να τροφοδοτηθεί η παγκόσμια ανάπτυξη και ευημερία στις επόμενες δεκαετίες, ιδίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο».

Ο ΟΠΕΚ+ και ο ΙΕΑ έχουν κονταροχτυπηθεί τους τελευταίους μήνες σε σχέση με τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία, ντε φάκτο ηγέτης του ΟΠΕΚ, κατηγόρησε τον ΙΕΑ, που εδρεύει στο Παρίσι, όταν προέβλεψε πτώση 3 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως στη ρωσική παραγωγή λόγω της εισβολής στην Ουκρανία πέρυσι, υπέρ της απόφασης της Ουάσιγκτον να πουλήσει πετρέλαιο από τα δικά της αποθέματα.

Ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε πέρυσι ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί δεδομένα της δυτικής ενεργειακής εποπτικής αρχής για την αξιολόγηση της κατάστασης στην αγορά πετρελαίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας