Μενού Ροή
Επιπλέον 7,5 εκατ. ευρώ από την Ολλανδία για την αποφυγή πετρελαιοκηλίδας στην Υεμένη

Η ολλανδική κυβέρνηση θα αποδεσμεύσει τα πρόσθετα κονδύλια για τις επιχειρήσεις διάσωσης για τη διασφάλιση του FSO Safer, ενός πλωτού δεξαμενόπλοιου αποθήκευσης πετρελαίου στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ολλανδικής κυβέρνησης, η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Liesje Schreinemacher ελπίζει ότι αυτό το πρόσθετο κονδύλι θα βοηθήσει να διορθωθεί το χρηματοδοτικό κενό και να ξεκινήσουν οι προσπάθειες ανάκαμψης.

Στις 12 Σεπτεμβρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου στο οποίο εξέφραζε την ανησυχία του για «τον καταστροφικό οικολογικό, θαλάσσιο και ανθρωπιστικό κίνδυνο που ενέχει το δεξαμενόπλοιο Safer». Κάλεσαν τα κράτη μέλη και τους δωρητές του ιδιωτικού τομέα να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση αυτής της επιχείρησης διάσωσης, προκειμένου να αποτραπεί μια μεγάλη πετρελαιοκηλίδα.

Το FSO Safer είναι ένα γερασμένο δεξαμενόπλοιο που περιέχει πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου και κινδυνεύει να διαρρεύσει στην Ερυθρά Θάλασσα ή ακόμη και να εκραγεί.

«Κανονικά, ως υπουργός, είναι δουλειά μου να ασχολούμαι με τις επιπτώσεις των καταστροφών. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, έχουμε την ευκαιρία να αποτρέψουμε μια καταστροφή. Το Safer είναι μια ωρολογιακή βόμβα που χτυπάει κόκκινο. Χρειαζόμαστε ταχεία δράση», δήλωσε ο Schreinemacher.

«Η Ολλανδία είναι έτοιμη να βοηθήσει τα Ηνωμένα Έθνη να ξεκινήσουν αυτή την επιχείρηση το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Η Ολλανδία, οι ΗΠΑ και η Γερμανία θα πραγματοποιήσουν συνάντηση την Τετάρτη, όπου ο ΟΗΕ και άλλοι εταίροι θα μπορέσουν να συζητήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες παρακολούθησης και τον τρόπο διεξαγωγής αυτής της επιχείρησης.

Πηγή: euractive.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας