Μενού Ροή
Φυσικό αέριο - Πετρέλαιο: Πτώση ρεκόρ δίνει “ανάσα” σε νοικοκυριά και κρατικό “κουμπαρά” - "Μετενέργεια" στο ΑΕΠ

Η ανησυχία που φέρνει η τραπεζική αναταραχή σε συνδυασμό με την συγκυρία του καιρού, σε ό,τι έχει να κάνει με τη ζήτηση φυσικού αερίου “σπρώχνει” τις τιμές ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, οι τιμές του πετρελαίου brent στις διεθνείς αγορές έχουν πέσει σε σχέση με πέρυσι την ίδια μέρα κατά 32% περίπου, στα 67 δολάρια το βαρέλι ενώ οι τιμές φυσικού αερίου στον Ολλανδικό δείκτη TTF είναι μειωμένες κατά 59% περίπου, κάτω από τα 40 ευρώ/MWh με σταθερές καταγραφές τις τελευταίο διάσημα κάτω από τα 45-47 ευρώ/MWh.

Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ προβλέπει ότι η μέση τιμή του φυσικού αερίου θα διαμορφωθεί φέτος στα 58 ευρώ- αντί 124 ευρώ. Μάλιστα εκτιμά ότι θα διατηρηθεί περίπου σε αυτά τα επίπεδα την επόμενη διετία. Όσον αφορά στη χονδρική τιμή του ρεύματος, η μέση τιμή αναμένεται στα 158 ευρώ/MWh, αντί αρχικής εκτίμησης 325 ευρώ/MWh.

Δεν μπορεί να παραβλέψει κάποιος/α ότι εισαγωγές φυσικού αερίου με τιμή 20 ευρώ/MWh κόστιζαν στην ελληνική οικονομία 2 δισ. ευρώ το χρόνο. Η εκτίναξή τους πέρυσι σε 120 ευρώ/MWh, σε μέσα ετήσια επίπεδα, υπολογίζεται πως έστειλε το λογαριασμό στα 10 δισ. ευρώ.

Με βάση προβλέψεις κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών αν οι τιμές μείνουν φέτος σε μέσα επίπεδα στα 50 ευρώ/MWh “τότε ο λογαριασμός πέφτει κοντά στα 5 δισ. ευρώ και αυτό σημαίνει επιπλέον 2 με 3 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ”. Βέβαια, στην παρούσα φάση δεν ξέρουμε τι επιφυλάσσει το μέλλον, ούτε στις τιμές του φυσικού αερίου, ούτε στο τραπεζικό σκηνικό παρά τις διαβεβαιώσεις.

Με αυτά τα δεδομένα ήδη υπάρχει θετική επίπτωση στο Ισοζύγιο Πληρωμών, ενώ βέβαια καταγράφονται και σημαντικά οφέλη για το ΑΕΠ. Μάλιστα τονίζεται ότι εφόσον οι αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας είχε γίνει νωρίτερα θα υπήρχε μια σημαντική “μετενέργεια” στο ρυθμό ανάπτυξης του 2022, που έκλεισε κοντά στο 6%.

Πάντως σε θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας ποντάρει η κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να διαμορφώσει εναλλακτικά θετικά αφηγήματα ως “αντίβαρα” στο πολιτικό κλίμα αλλά και στην τραπεζική αναταραχή που ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος. Ήδη, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβληθεί τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες από το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να κατατεθεί αναθεωρημένο σενάριο για την πορεία του ΑΕΠ αλλά και τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα αναμένεται ο “πήχης” να μπει πάνω από το 2% του ΑΕΠ για φέτος το 2023 από 1,8% που ήταν η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό. Καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή παίζει η αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών, που είναι ραγδαία.

Όπως, χαρακτηριστικά, πάντως, ανέφερε, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή "Στούντιο με θέα", το περασμένο Σάββατο, η ανάπτυξη αναμένεται το 2023 να υπερβαίνει αρκετά το 2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 1,8% που είχε τεθεί στον φετινό προϋπολογισμό.

“Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με 6% το 2022. Η φορολογική ικανότητα των πολιτών είχαμε ρεκόρ είσπραξης φόρων. Το 83% της κοινωνίας πλήρωσε τους φόρους της. Η ανάπτυξη φαίνεται το 2023 αντί για 1,8% να υπερβαίνει το 2%, να είναι στο 2,3%, ενώ ο πληθωρισμός φαίνεται να είναι της τάξης του 4,5% στο σύνολο του έτους, με παράλληλη μείωση της ανεργίας, ενώ παράλληλα υπάρχουν διευκολύνσεις για όσους έχουν χρέη από δάνεια και οφειλές”, είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι αναλύσεις από φορείς, όπως τράπεζες, δίνουν προβλέψεις για ανάπτυξη ακόμη και 2,5% εφέτος και άνω, κατά μέσον όρο.

Βελτιωμένη αναμένεται να είναι η εικόνα και στο μέτωπο του πληθωρισμού με βάση τον κ. Σταϊκούρα, με βάση με τα σημερινά δεδομένα. “Φαίνεται πως είναι της τάξεως του 4,5%” και όχι 5,6% που είχε προβλεφθεί στον φετινό Προϋπολογισμό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας