Μενού Ροή
Γ.Γ. ΟΠΕΚ: Εκτόξευση της ζήτησης για ενέργεια μέχρι το 2045 - Καμία πηγή ενέργειας από μόνη της δε φτάνει

Μηνύματα για συνέχιση της πίεσης στις τιμές ενέργειας και άρα του πληθωρισμού έστειλε από την Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Mohammad Sanusi Barkindo, ο οποίος μάλιστα προειδοποίησε ότι απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις για να καλυφθεί η ζήτηση.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Mediterranean Gas που αναπτύσσει την πλωτή μονάδα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο Βόλο ο κ. Barkindo τόνισε ότι αν δεν υπάρξουν επενδύσεις και η ζήτηση παραμείνει στα επίπεδα που προβλέπεται τότε η αναταραχή στην αγορά και την ενεργειακή ασφάλεια θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που βιώνουμε. Εστιάζοντας στον “μαύρο χρυσό” τόνισε, δε, ότι η έλλειψη αργού πετρελαίου θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα, μάλιστα, με  τις εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ καθώς το 2045 η παγκόσμια οικονομία θα είναι διπλάσια σε σχέση με το 2020, ο πληθυσμός θα έχει αυξηθεί κατά 20%, η ζήτηση ενέργειας θα εκτοξευθεί κατά 28%. «Καμία πηγή ενέργειας δεν μπορεί από μόνη της να καλύψει την αύξηση της ζήτησης. Χρειάζονται όλες οι διαθέσιμες πηγές», τόνισε σημειώνοντας ότι ο ρόλος των υδρογονανθράκων θα είναι άκρως σημαντικός. Συγκεκριμένα, εκτίμησε πως το 2045 το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα εξακολουθούν να καλύπτουν πάνω από το 50% της κατανάλωσης.

Μήνυμα κατά των αντιδράσεων για επενδύσεις

Στο φόντο και όσων συμβαίνουν διεθνώς με τα σχέδια για επενδύσεις υδρογονανθράκων κι εξορύξεις έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μέρος της λύσης στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και όχι εχθρικά.

Κριτική στην αναστροφή της παγκοσμιοποίησης

Παράλληλα ο Γ.Γ. του ΟΠΕΚ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα φαινόμενα της εποχής με την ανόρθωση εμποδίων στο παγκόσμιο εμπόριο και τον κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας.

«Και δεν πρέπει να έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι η προσπάθεια «αποσύνδεσης» των οικονομιών ή η αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης είναι προϊόν της δεκαετίας του 2020», είπε.Διατύπωσε ανησυχία για την επισιτιστική κρίση και πρόσθεσε ότι πολιτικές με στόχο τον μηδενικό COVID στην Κίνα συμβάλλουν σε αυτό.

Η αναφορά στην Ελλάδα

Στο φόντο και της αφορμής της εκδήλωσης, που είχε να κάνει με τη σχεδιαζόμενη πλωτή μονάδα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο Βόλο ο κ. Barkindo στάθηκε στη σημαντική συνεισφορά της Ελλάδας και του συγκεκριμένου έργου στην ενεργειακή διαφοροποίηση.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς και Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να καταστεί ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή με τον αγωγό ΤΑΡ, τους κάθετους άξονες και τις υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου όπως το έργο του Βόλου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας