Μενού Ροή
Για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης κατηγορείται η βουλγαρική Lukoil

Η βουλγαρική Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού διαπίστωσε ότι η «Lukoil Bulgaria» κατέχει δεσπόζουσα θέση χρησιμοποιώντας «πίεση τιμών» σε σχέση με το χονδρικό εμπόριο καυσίμων στη Βουλγαρία. Η απόφαση ελήφθη μετά από καταγγελία της «OMV Bulgaria» και της τοπικής πετρελαϊκής εταιρείας «Insa Oil».

«Η Επιτροπή εντόπισε προβλήματα ανταγωνισμού που σχετίζονται με την πολιτική τιμών που εφαρμόζει η εταιρεία στο χονδρικό εμπόριο καυσίμων κίνησης στην επικράτεια της χώρας», ανακοίνωσε ο ρυθμιστικός φορέας. Η επιτροπή υποστηρίζει ότι η «Lukoil Bulgaria» άσκησε πίεση στις τιμές των ανταγωνιστών της, αλλάζοντας σταδιακά τους όρους τιμών για τη χονδρική πώληση πετρελαίου και καταργώντας τις εκπτώσεις. Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή, μια τέτοια τιμολογιακή πολιτική μπορεί να εμποδίσει, να περιορίσει ή να στρεβλώσει τον ανταγωνισμό στις αγορές καυσίμων και να επηρεάσει τα συμφέροντα των καταναλωτών.

Η ρυθμιστική αρχή πιστεύει ότι η συμπεριφορά αυτή της «Lukoil Bulgaria» αντιπροσωπεύει μια γενική στρατηγική περιορισμού του χονδρικού εμπορίου καυσίμων στη χώρα με στόχο την ενίσχυση της δεσπόζουσας θέσης. Η συμπεριφορά αυτή συνιστά κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, τόσο βάσει του εθνικού δικαίου όσο και βάσει του δικαίου της ΕΕ, καθώς μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο διεξαγωγής του εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών, αναφέρει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην απόφασή της.

Η «Lukoil Bulgaria» έχει προθεσμία 60 ημερών για να υποβάλει τις ενστάσεις της.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ φιλοξένησε συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της υπηρεσιακής κυβέρνησης και του επικεφαλής της «Lukoil Bulgaria» Βαντίμ Βορομπίοφ. Το κύριο θέμα ήταν οι τιμές των καυσίμων, οι οποίες επηρεάζουν τον πληθωρισμό. Η ρωσική εταιρεία εξέφρασε την ανησυχία της για το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η ρωσική εταιρεία διαθέτει στη Βουλγαρία το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου στα Βαλκάνια. Τον Μάρτιο του 2012, οι βουλγαρικές αρχές διαπίστωσαν καρτέλ μεταξύ της «Lukoil» και τριών άλλων εταιρειών, αλλά τέσσερις μήνες αργότερα ήταν ήδη της αντίθετης άποψης – ότι δεν υπάρχει καρτέλ. Το 2021, η ρυθμιστική αρχή διαπίστωσε ότι η «Lukoil Bulgaria» δεν επιτρέπει σε άλλες εταιρείες να έχουν πρόσβαση στις φορολογικές της αποθήκες καυσίμων, εμποδίζοντας έτσι την εισαγωγή καυσίμων και τον ανταγωνισμό στη χώρα.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας