Μενού Ροή
Η αστυνομία της Αϊτής «ανακτά» τον έλεγχο του τερματικού καυσίμων στο Βαρέ (κυβέρνηση)

Η αστυνομία της Αϊτής ανέκτησε τον έλεγχο του τερματικού σταθμού πετρελαίου στο Βαρέ, του σημαντικότερου της χώρας, που βρισκόταν για μήνες υπό τον έλεγχο βαριά οπλισμένων μελών συμμοριών, με αποτέλεσμα να έχει σχεδόν παραλύσει η οικονομική δραστηριότητα, να παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις καυσίμων και πόσιμου νερού, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η διανομή καυσίμων θα ξαναρχίσει από τη Δευτέρα σε όλη τη χώρα.

Η αστυνομία διεξήγαγε επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να ξαναπάρει τον έλεγχο της εγκατάστασης από την Τετάρτη, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην αστυνομία που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Καταφέραμε να πάρουμε τον έλεγχο των εγκαταστάσεων (χθες) Πέμπτη», είπε μια από τις πηγές, προσθέτοντας πως «θα συνεχίσουμε την επιχείρηση για να ανοίξουμε τους δρόμους».

Ακούγονταν σποραδικά πυρά στον τομέα όλη την ημέρα χθες. Η αστυνομία ανέφερε πως δεν έχει ως τώρα στοιχεία για νεκρούς ή τραυματίες.

Η εγκατάσταση στο Βαρέ, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, διανέμει το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαϊκών προϊόντων που καταναλώνονται στην Αϊτή. Έπεσε στα χέρια της συμμορίας του Τζίμι Σεριζιέ, γνωστού επίσης με το προσωνύμιο «Μπάρμπεκιου», τη 12η Σεπτεμβρίου.

Η κατάληψή της παρέλυσε σχεδόν τη δραστηριότητα στη χώρα, επιτείνοντας την πολυδιάστατη κρίση —ασφαλείας, πολιτική, ανθρωπιστική...— στο φτωχότερο κράτος του δυτικού ημισφαιρίου.

Η έλλειψη καυσίμων είχε συνέπεια τη διακοπή της διανομής πόσιμου νερού, που είναι απόλυτα κρίσιμο στον αγώνα εναντίον της χολέρας, τα κρούσματα της οποίας αυξάνονται με εκρηκτικό ρυθμό μετά την πρόσφατη επανεμφάνισή της στην Αϊτή έπειτα από τρία χρόνια.

Βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα συνομιλίες στα Ηνωμένα Έθνη για την πιθανή ανάπτυξη διεθνούς οπλισμένης δύναμης στη χώρα της Καραϊβικής κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης του κ. Ανρί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας