Μενού Ροή
Η επάνοδος της Κίνας ασκεί ανοδικές πιέσεις στο πετρέλαιο

Στα επίπεδα του Νοεμβρίου επιστρέφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σηματοδοτώντας σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας μία νέα περίοδο ανόδου με εφαλτήριο την επιστροφή της Κίνας ως η πιο ενεργοβόρα αγορά παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση για το 2023 που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου πρόκειται να αυξηθεί το 2023 σε υψηλό όλων των εποχών, δηλαδή στα 101,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η εκτίμηση αυτή αποτυπώθηκε ήδη στις διεθνείς αγορές, με το Μπρεντ να έχει επιστρέψει στην περιοχή των 86 δολαρίων το βαρέλι και το αργό στα 80 δολάρια που σημαίνει μία αύξηση μεγαλύτερη του 8% σε διάστημα μιας εβδομάδας.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΖΗΤΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΑ 200.000 ΒΑΡΕΛΙΑ/ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΤΟ 2023: 101,7 ΕΚΑΤ. ΒΑΡΕΛΙΑ/ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ

Η τάση αυτή σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς εκτιμάται ότι σύντομα θα περάσει το επόμενο διάστημα στα καύσιμα κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Εν τω μεταξύ σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα. Η τιμή υποχώρησε στα 58,44 ευρώ/μεγαβατώρα, όταν τον Αύγουστο του 2022 είχε καταγράψει ιστορικό υψηλό στα 697 €. Πρόκειται για μία από τις χαμηλότερες τιμές στην ΕΕ. Η πτώση αναμένεται να φέρει και σημαντική αποκλιμάκωση στα τιμολόγια λιανικής.

Πηγή: ertnews.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας