Μενού Ροή
Η Ουγγαρία «σκύβει το κεφάλι» για το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να στηρίξει την Ουγγαρία στην ενίσχυση των πετρελαιαγωγών, της αποθήκευσης και της ικανότητας διύλισης του ανατολικοευρωπαϊκού κράτους, δήλωσε εκπρόσωπος την Τρίτη (10 Μαΐου), καθώς η Βουδαπέστη σκύβει το κεφάλι στο ρωσικό εμπάργκο πετρελαίου.

Οι περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου στο πλαίσιο μιας νέας έκτης δέσμης κυρώσεων που αποσκοπεί στην τιμωρία της Μόσχας για την κήρυξη πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, για μια τέτοια απόφαση απαιτείται ομοφωνία, με την Ουγγαρία να είναι ο πιο ηχηρός επικριτής.

Κατά τη διάρκεια δείπνου στη Βουδαπέστη τη Δευτέρα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συζήτησαν επενδύσεις για την αναβάθμιση των ουγγρικών πετρελαϊκών υποδομών, δήλωσε εκπρόσωπος της τελευταίας την Τρίτη.

«Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό… είναι ότι διατηρούμε την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν πρόκειται για κυρώσεις κατά της Ρωσίας, πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος, Έρικ Μαμέρ, σε συνέντευξη Τύπου.

«Ελπίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να υιοθετήσει τις κυρώσεις το συντομότερο δυνατό».

Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για την επίτευξη συμφωνίας και ότι θα φιλοξενήσει μια συζήτηση για την περιφερειακή συνεργασία σχετικά με τις πετρελαϊκές υποδομές.

Ο Μαμέρ αρνήθηκε να πει πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή η πρόσκληση, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι προπαρασκευαστικές τεχνικές εργασίες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε επίσης με τον Όρμπαν, ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων την Τρίτη, και ο υπουργός ΕΕ της Γαλλίας δήλωσε ξεχωριστά ότι μια συμφωνία είναι πιθανή αυτή την εβδομάδα. Οι απεσταλμένοι των κρατών μελών της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν για το θέμα στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

Απαιτείται δουλειά

Ωστόσο, τα σχόλια από τη Βουδαπέστη δεν υποδηλώνουν μια επικείμενη ανακάλυψη, με τον υπουργό Εξωτερικών Πίτερ Σίγιαρτο να λέει ότι το δείπνο των ηγετών σηματοδότησε «ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός», αλλά ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά.

«Η ψήφιση αυτού του πακέτου κυρώσεων θα κατέστρεφε την ενεργειακή μας ασφάλεια», δήλωσε. «Θα ήταν αδύνατο να αγοράσουμε αρκετό πετρέλαιο για να διατηρήσουμε την Ουγγαρία και την ουγγρική οικονομία σε λειτουργία».

«Όσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προσφέρει λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, η Ουγγαρία, προφανώς, δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτό το πακέτο κυρώσεων ως… ατομική βόμβα που θα πέσει στην ουγγρική οικονομία».

Ο Όρμπαν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουγγαρία χρειάζεται «τεράστιες επενδύσεις» για τον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού συστήματος της χώρας.

Ορισμένοι στον κόμβο της ΕΕ στις Βρυξέλλες έκαναν τη σύνδεση με την Επιτροπή, η οποία επικρίνει τον Όρμπαν για υπονόμευση του κράτους δικαίου, εμποδίζοντας την πρόσβαση της Ουγγαρίας σε δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονται να βοηθήσουν στην οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19.

Η Επιτροπή έχει επίσης πρόσφατα δρομολογήσει μια άνευ προηγουμένου κύρωση, τον λεγόμενο μηχανισμό αιρεσιμότητας, για τα επίμονα υποτονικά μέτρα της Ουγγαρίας κατά της διαφθοράς. Αυτό θα μπορούσε να κοστίσει στην Ουγγαρία περισσότερα κονδύλια της ΕΕ, που αποτελούν σημαντικό μοχλό για την ανάπτυξή της.

«Αυτό που η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν επιδιώκει σαφώς είναι επιπλέον χρήματα, μια αργοπορία στον μηχανισμό αιρεσιμότητας ή και τα δύο», δήλωσε η δεξαμενή σκέψης Eurointelligence.

Άλλοι ανησυχούσαν ότι ο Όρμπαν -ο οποίος έχει καλλιεργήσει στενούς προσωπικούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν- επιδιώκει να προσεταιριστεί τη Μόσχα και θα μπορούσε να παρασύρει τη συζήτηση μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για τις 30 Μαΐου.

«Αυτό θα ήταν ήδη μια νίκη για τον Όρμπαν», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι η διαφωνία εκθέτει τις διαιρέσεις στο εσωτερικό του μπλοκ και δίνει τροφή σε όσους το επικρίνουν για αναποτελεσματικότητα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας