Μενού Ροή
Η Τουρκία "φορτώνει" ρωσικό ντίζελ το οποίο η ΕΕ δεν μπορεί να αγοράσει

Η Τουρκία φορτώνει εκατομμύρια βαρέλια ντίζελ από τη Ρωσία που οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν.

Οι αποστολές καυσίμου τύπου ντίζελ στην Τουρκία από τη Ρωσία τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον επτά ετών, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa Ltd. που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg. Αυτό έρχεται στον απόηχο των κυρώσεων στις αρχές Φεβρουαρίου που εμποδίζουν τα κράτη της ΕΕ να εισάγουν από θαλάσσης ρωσικά καύσιμα ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

Αν και ήταν αναμενόμενο πως Τουρκία θα αύξανε τις εισαγωγές μόλις ετίθεντο σε εφαρμογή οι περιορισμοί, η κλιμάκωση φαίνεται εντυπωσιακή. Οι ροές ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια βαρέλια τον Μάρτιο, σχεδόν 50% περισσότερες από τον Φεβρουάριο και αρκετές για να καλύψουν τη ζήτηση της χώρας για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες. Είναι επίσης δυνητικά επικερδές, επειδή η Τουρκία πιθανότατα προμηθεύεται καύσιμα σε ελκυστικές τιμές.

"Η Τουρκία επωφελείται τα μέγιστα καθώς αποκτά πρόσβαση σε προβληματικό ρωσικό πετρέλαιο/ντίζελ", δήλωσε ο Γιουτζίν Λίντελ, επικεφαλής διυλισμένων προϊόντων στη συμβουλευτική εταιρεία Facts Global Energy, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει επίσης πως η Ρωσία βρίσκει αγοραστή για τις προμήθειες της.

Εφόσον η Τουρκία μπορεί νόμιμα να εισάγει καύσιμο τύπου ντίζελ από τη Ρωσία, οι έμποροι μπορούν ενδεχομένως να φέρουν σχετικώς φθηνά βαρέλια για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Ταυτόχρονα, η ίδια η παραγωγή της Τουρκίας θα μπορούσε να πωληθεί σε υψηλότερη τιμή στην ΕΕ

Ο βαθμός στον οποίο συμβαίνει αυτό ή δεν είναι ξεκάθαρος. Αν και οι συνολικές εισαγωγές της Τουρκίας αυξήθηκαν τον Μάρτιο, ενισχυμένες από αποστολές από τη Ρωσία, οι εξαγωγές της ήταν σχετικά σταθερές.

Η εικόνα θα μπορούσε επίσης να περιπλέκεται από συντηρήσεις διυλιστηρίων. Αυτό μπορεί να δικαιολογήσει την ανάγκη για περισσότερες εισαγωγές για την κάλυψη της ζήτησης της Τουρκίας, η οποία σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Κοινών Οργανισμών Δεδομένων ανερχόταν στα 560.000 βαρέλια την ημέρα για τον Δεκέμβριο.

Ο αντίκτυπος των πρόσφατων καταστροφικών σεισμών στις απαιτήσεις εισαγωγής ντίζελ της χώρας είναι επίσης δύσκολο να υπολογιστεί ποσοτικά.

"Το μόνο λογικό συμπέρασμα για την Τουρκία είναι ότι το σύστημα διύλισης λειτουργεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα", είπε ο Λίντελ. "Το αν αυτό σχετίζεται με τον σεισμό μένει να φανεί".

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας