Μενού Ροή
JP Morgan: Στα 185 δολάρια το πετρέλαιο αν συνεχιστεί ο πόλεμος

Το αργό πετρέλαιο Βrent θα μπορούσε να φτάσει στα 185 δολάρια το βαρέλι στο τέλος του έτους εάν συνεχιστεί η διακοπή της ρωσικής προσφοράς, σημειώνει η JPMorgan Chase & Co σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί. Το αργό Brent πλησιάζει ήδη τα 120 δολάρια, καθώς οι traders αποφεύγουν το ρωσικό πετρέλαιο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Στα αυτιά του προέδρου Μπάιντεν φτάνουν φωνές για απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιβάλει πλήρεις κυρώσεις στο πετρέλαιο.

Αυτή τη στιγμή, το 66% του ρωσικού πετρελαίου αγωνίζεται να βρει αγοραστές, ανέφεραν αναλυτές της JP Morgan, συμπεριλαμβανομένης της Natasha Kaneva.

Το σοκ της προσφοράς είναι τόσο μεγάλο, που φαίνεται ότι οι τιμές θα παραμείνουν στα 120 δολάρια το βαρέλι για μήνες προκειμένου να δοθεί κίνητρο για υποχώρηση της ζήτησης, είπαν οι αναλυτές, σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεση επιστροφή βαρελιών αργού από το Ιράν.

«Καθώς οι κυρώσεις έχουν διευρυνθεί και η στροφή στην ενεργειακή ασφάλεια αποκτά επείγουσα προτεραιότητα, πιθανότατα ο αντίκτυπος από τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα φτάσει έως και 4,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα», έγραψαν οι αναλυτές.

Η τράπεζα διατήρησε την πρόβλεψή της για τις τιμές, σύμφωνα με την οποία το Brent θα κινείται κατά μέσο όρο στα 110 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο, στα 100 δολάρια το τρίτο τρίμηνο και 90 δολάρια το τέταρτο τρίμηνο. Χωρίς επιστροφή των ιρανικών βαρελιών στην αγορά, η τράπεζα αναμένει ότι οι τιμές θα ανέλθουν κατά μέσο όρο στα 115 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, στα 105 δολάρια το τρίτο τρίμηνο και στα 95 δολάρια το τέταρτο τρίμηνο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας