Μενού Ροή
Καύσιμα: Από ρεκόρ σε ρεκόρ η τιμής της αμόλυβδης - “Ανάσα” βλέπει την Παρασκευή η αγορά

Πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι οδηγοί ΙΧ καθώς έχουν φτάσει στα ύψη οι τιμές της αμόλυβδης.

Με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπ. Ανάπτυξης η μέση τιμής όπως καταγράφηκε την περασμένη Δευτέρα ήταν στα 2,094, ωστόσο σε πολλά πρατήρια της Αττικής υπερβαίνει τα 2,12 ευρώ ενώ για περιοχές εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης όπως τα νησιά και η Κρήτη οι τιμές είναι ακόμη και 10 λεπτά πιο πάνω.

Είναι ενδεικτική η πορεία της μέσης τιμής της αμόλυβδης τις τελευταίες επτά ημέρες, που έχει έντονα αυξητική τάση σε αντίθεση με την τιμή του diesel:

  • 1 Νοεμβρίου -> 2,041 (αμόλυβδη) —— 2,104 (diesel)

  • 2 Νοεμβρίου -> 2,047 —— 2,099

  • 3 Νοεμβρίου -> 2,054 —— 2,094

  • 4 Νοεμβρίου -> 2,067 —— 2,088

  • 5 Νοεμβρίου -> 2,081 —— 2,090

  • 6 Νοεμβρίου -> 2,083 —— 2,091

  • 7 Νοεμβρίου -> 2,094 —— 2,090

Στο φόντο αυτό η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δε σχεδιάζει κάποια παρέμβαση. Όπως είπε στον Αντ1 ο Πρωθυπουργός: “Είχαμε την πολιτική επιλογή να στηρίξουμε τις τιμές στην αντλία. Αυτή τη στιγμή το βάρος μας έπεσε στη στήριξη του πετρελαίου θέρμανσης, διότι καταλαβαίνετε ότι η θέρμανση είναι ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από την κίνηση. Δεν είμαι έτοιμος να σας πω τι μπορούμε να κάνουμε με το πετρέλαιο κίνησης. Θα δούμε τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Θέλω να τονίσω ότι οτιδήποτε κάνουμε το κάνουμε πάντα πολύ προσεκτικά και πολύ μετρημένα, γιατί δεν μπορούμε να αποκλίνουμε από τους στόχους του προϋπολογισμού. Και εφόσον είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε κάτι, θα το ακούσετε από τα αρμόδια χείλη.”

Οι εκτιμήσεις της αγοράς

Με βάση πάντως τις εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) αναμένεται από την Παρασκευή αποκλιμάκωση καθώς έχει πέσει η τιμή με την οποία παραδίδουν από σήμερα τα διυλιστήρια. Συγκεκριμένα  οι τιμές για την αμόλυβδη για σημερινές παραδόσεις είναι μειωμένες κατά 12,611 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 1.588,287/m3. Κατά ένα ευρώ περίπου παραπάνω είναι η μείωση της τιμής για τις παραδόσεις της αμόλυβδης 100 οκτανίων.

Με βαση την ΠΟΠΕΚ, και στις τιμές παραδόσεων των διυλιστηρίων καταγράφεται πτώση σημαντική και στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο κίνησης αλλά και στο υγραέριο. Μάλιστα στο πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή ανά χιλιόλιτρο με την οποία φεύγει από τα διυλιστήρια είναι σήμερα στα 961,556 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Στο, δε, κίνησης η μείωση ανά χιλιόλιτρο είναι στα 23,808 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι πτωτικά κινούνται και οι τιμές της βενζίνης στοους δείκτες Platts που είναι βασικό βαρόμετρο για τον προσδιορισμό των τιμών χονδρικής στην Ελλάδα. Έτσι υποχωρούν κατά περίπου 0,022 ευρώ το λίτρο.

Συνολικά η μείωση στην αντλία από την εξάντληση των αποθεμάτων και την χρήση των νέων που θα παραλάβουν από την Παρασκευή 11/11 τα πρατήρια για όλα τα καύσιμα θα είναι έως και 12 λεπτά για την αμόλυβδη αλλά και 20 λεπτά στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Πάντως με βάση παράγοντες της αγοράς  στα καύσιμα κίνησης καταγράφεται μειωμένη ζήτηση σε σχέση με πέρυσι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας