Μενού Ροή
Λιβύη: Λίγο κάτω από το 1 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα η παραγωγή πετρελαίου

Η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης αυξάνεται σταδιακά μετά τον τερματισμό του αποκλεισμού των δυτικών κοιτασμάτων της και την επαναλειτουργία των λιμανιών στα ανατολικά, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Λιβύης.

Η παραγωγή ανέρχεται σε 963.000 βαρέλια ημερησίως, δήλωσε ο Μοχάμεντ Ουν απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg την Πέμπτη.

Η παραγωγή παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν οι πολιτοφυλακές ανάγκασαν τις δυτικές πετρελαιοπηγές, συμπεριλαμβανομένης του μεγαλύτερης της Λιβύης, της Σαράρα, να κλείσουν στο πλαίσιο μιας πολιτικής διαμάχης.

Ο τομέας επλήγη περαιτέρω όταν ένας σημαντικός αγωγός έκλεισε για επισκευές στις αρχές του μήνα και στη συνέχεια και πάλι όταν η κακοκαιρία προκάλεσε το κλείσιμο τουλάχιστον τεσσάρων ανατολικών λιμανιών.

Η ημερήσια παραγωγή της Λιβύης, η οποία ήταν κατά μέσο όρο 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πέρυσι, έπεσε σε μόλις 700.000 βαρέλια. Η Σαράρα αντλούσε 200.000 βαρέλια από την Τετάρτη, δηλαδή περίπου στο 60% της δυναμικότητάς της.

Οι εξαγωγές ενδέχεται να παρεμποδιστούν ακόμη, τουλάχιστον τις επόμενες ημέρες, από τα λιμάνια στα δυτικά που είναι κλειστά, επίσης λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών.

Οι traders πετρελαίου παρακολουθούν στενά τη Λιβύη. Η χώρα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα της Αφρικής και τυχόν διαταραχές θα ''σφίξουν'' περαιτέρω την αγορά σε μια εποχή που η ζήτηση ανακάμπτει από το βάθος της πανδημίας του κορονοϊού. Το αμερικανικό πετρέλαιο τύπου WTI έχει ήδη αυξηθεί κατά 10% φέτος στα σχεδόν 83 δολάρια το βαρέλι, επεκτείνοντας την περσινή άνοδο κατά 55%.

Η αστάθεια στην παραγωγή της Λιβύης έρχεται καθώς αυξάνονται οι πολιτικές εντάσεις. Οι προεδρικές εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου, αλλά αναβλήθηκαν καθώς οι διαφωνίες σχετικά με την εκλογιμότητα των υποψηφίων απειλούν να σπείρουν νέες αναταραχές σε μια χώρα που βρίσκεται σε συγκρούσεις ή εμφύλιο πόλεμο για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας