Μενού Ροή
Μετ' εμποδίων συμφωνία για το εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο στη Σύνοδο Κορυφής - Μικρές ελπίδες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν αργά το βράδυ της Δευτέρας σε μια πολιτική συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Βέβαια, δεν υπάρχει η ίδια αισιοδοξία για την λήψη μέτρων από τα 27 κράτη μέλη, που θα οδηγήσουν στην άμεση αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα, δεύτερη μέρα της Συνόδου, και στο τραπέζι βρίσκονται κυρίως οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που από ελληνικής πλευράς θεωρούνται θετικές, αλλά όχι επαρκείς.

Η ανακοίνωση

«Συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών στις Βρυξέλλες.

«Αυτό καλύπτει αμέσως περισσότερα από τα 2/3 των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, περιορίζοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή».

Ο συμβιβασμός θα επιτρέψει στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας προς την ΕΕ να συνεχιστούν προσωρινά, ενώ οι θαλάσσιες αποστολές μπλοκάρονται μέχρι το τέλος του έτους, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο Von der Leyen έγραψε στο Twitter ότι η συμφωνία των ηγετών «θα μειώσει ουσιαστικά περίπου το 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία στην ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους».

Την θέση αυτή στήριξε και η ελληνική πλευρά με τον κ. Μητσοτάκη να εμφανίζεται αισιόδοξος κατά την είσοδο του στο Συμβούλιο ότι «οι επιμέρους ενστάσεις μπορούν να καμφθούν για να καταλήξουμε, τελικά, στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

Η Γερμανία και η Πολωνία, οι οποίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την εξαίρεση του αγωγού, έχουν δεσμευτεί για ένα de facto κλείσιμο του αγωγού της βόρειας Ντρούζμπα, δήλωσαν αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ.

Υπάρχει επίσης μια συμφωνία να «ολοκληρωθεί το του νότιου κλάδου το συντομότερο δυνατό», δήλωσε αξιωματούχος των Ηλυσίων. Το νότιο σκέλος του αγωγού παραδίδει πετρέλαιο στη Σλοβακία, την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι η Τσεχική Δημοκρατία έλαβε 18μηνη εξαίρεση από την απαγόρευση για να καλύψει τη μεταπώληση προϊόντων πετρελαίου.

Η Ουγγαρία έχει επίσης διασφαλίσει ότι υπάρχει μια διάταξη έκτακτης ανάγκης για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού σε περίπτωση διακοπής των παραδόσεων του αγωγού της, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ.

Η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα ήταν ένα από τα πιο σημαντικά βήματα της Ευρώπης στον περιορισμό των εσόδων που διαθέτει ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, η προτεινόμενη κίνηση ανεστάλη για αρκετές εβδομάδες από την Ουγγαρία, η οποία υποστήριξε ότι η οικονομία της θα χτυπηθεί από μια γενική απαγόρευση.

Τι αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου για το εμπάργκο στο πετρέλαιο

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι η έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών», τονίζεται στα συμπεράσματα των ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι καλούν το Συμβούλιο να «οριστικοποιήσει τη συμφωνία» και «να την εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, θεμιτό ανταγωνισμό, αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και ίσους όρους ανταγωνισμού, επίσης, όσον αφορά τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα».

Σε περίπτωση «αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια του εφοδιασμού», διαβεβαιώνεται στα συμπεράσματα. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα της προσωρινής εξαίρεσης για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών το συντομότερο δυνατό».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας