Μενού Ροή
Μόνο με τον Κατρίνα συγκρίνονται οι ζημιές στην ενέργεια από τον τυφώνα Ida

Οι ζημιές που προκάλεσε ο τυφώνας Ida στην  παραγωγή ενέργειας των ΗΠΑ τον καθιστά μία από τις πιο δαπανηρές καταστροφές από τότε που οι καταιγίδες το 2005 μείωσαν την παραγωγή για μήνες, σύμφωνα με τα τελευταία αρχεία.

Οι άνεμοι του που έπνεαν με ταχύτητα 150 μίλια την ώρα (240 χλμ. / Ώρα) διέκοψαν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου για περισσότερο από μία εβδομάδα και προκάλεσαν ζημιές στις πλατφόρμες και τις χερσαίες εγκαταστάσεις υποστήριξης.

Σύμφωνα με το Reuters, περίπου το 79% της παραγωγής πετρελαίου της περιοχής παραμένει κλειστό και 79 πλατφόρμες παραγωγής δεν έχουν απασχοληθεί μετά την καταιγίδα που ξεκίνησε στις 29 Αυγούστου.

Περίπου 17,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου έχουν χαθεί μέχρι σήμερα στην αγορά, ενώ οι διακοπές λειτουργίας αναμένεται να συνεχιστούν για εβδομάδες. Η Ida θα μπορούσε να μειώσει τη συνολική παραγωγή των ΗΠΑ έως και 30 εκατομμύρια βαρέλια φέτος, σύμφωνα με τους αναλυτές ενέργειας.

Τα πηγάδια των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού παράγουν περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, το 16% του ημερήσιου συνόλου των ΗΠΑ.

Οι τιμές

Οι απώλειες μειώνουν τις εξαγωγές των ΗΠΑ σε μια εποχή που οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονται στα περίπου 70 δολάρια το βαρέλι λόγω των συνεχιζόμενων περιορισμών του ομίλου παραγωγών ΟΠΕΚ και των προσδοκιών της αγοράς για ζήτηση.

Τουλάχιστον το 78% του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του Κόλπου του Μεξικού ήταν εκτός σύνδεσης την Τρίτη, εννέα ημέρες αφότου η Ida έπληξε τις ακτές του Κόλπου, προκαλώντας ζημιές από τον άνεμο και το νερό σε πλατφόρμες και διυλιστήρια, έδειξαν κυβερνητικά στοιχεία.

Οι τυφώνες Κατρίνα και Ρίτα το 2005 παραμένουν το μεγαλύτερο πλήγμα στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της ακτής του Κόλπου. Οι συνεχόμενες καταιγίδες προκάλεσαν απώλειες στην παραγωγή που συνεχίστηκαν για μήνες, αφαιρώντας περίπου 162 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για τρεις μήνες, ανέφερε η FGE.

Η παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ εκείνη τη χρονιά μειώθηκε κατά 12,6%, σε 1,28 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διοίκησης Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΠΕ). Η συνολική παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 4,7%, έδειξαν τα στοιχεία της ΜΠΕ.

Η αποκατάσταση

Η αποκατάσταση της παραγωγής μετά την Ida θα εξαρτηθεί από το χρόνο που απαιτείται για την επισκευή μιας βασικής εγκατάστασης μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Royal Dutch Shell (RDSa.L) δήλωσε τη Δευτέρα ότι συνέχισε να εκτιμά τις ζημιές στην υπεράκτια πλατφόρμα West Delta-143, η οποία μεταφέρει περίπου 200.000 βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου ημερησίως από τρία υπεράκτια πετρελαϊκά κοιτάσματα.

Μια ομάδα καταιγίδων στο νοτιο-κεντρικό κόλπο του Μεξικού αναμένεται να κινηθεί βορειοανατολικά. Οι καταιγίδες έχουν 30% πιθανότητες να εξελιχθούν σε τροπικό κυκλώνα τις επόμενες δύο ημέρες, ανακοίνωσε την Τρίτη το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας