Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Νέα άνοδος 1,5% για το πετρελαίου – Πτώση 5% στο φυσικό αέριο

Διευρύνει και σήμερα την ανοδική του αντίδραση το πετρέλαιο με άνοδο που ξεπερνά το 1,5%, αν και σε επίπεδο εβδομάδας οι τιμές οδεύουν για πτωτικό κλείσιμο έπειτα από τρία ανοδικά πενθήμερα.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Ιουλίου του Brent κινείται με άνοδο 1,5% ή 1,61 δολαρίων και η τιμή του διαμορφώνεται στα 109,08 δολ. το βαρέλι.

Αντίστοιχα, το συμβόλαιο Ιουνίου του αμερικανικού WTI σημειώνει άνοδο 1,53% ή 1,76 δολαρίων και διαπραγματεύεται στα 107,7 δολ. το βαρέλι.

Σε επίπεδο εβδομάδας ωστόσο το Brent οδεύει για πτώση περίπου 3% και το WTI για 2%, λόγω της διήμερης βουτιάς που έφερε απώλειες περίπου 10 δολαρίων στις τιμές την Δευτέρα και την Τρίτη, αν και έκτοτε ο “μαύρος χρυσός” ανέκαμψε έχοντας επιστρέψει στην περιοχή των 110 δολαρίων.

Η αγορά συνεχίζει να αξιολογεί το ενδεχόμενο επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά όσο περνάνε οι μέρες φαίνεται να απομακρύνεται στην παρούσα φάση.

Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg άλλωστε, ορισμένα κράτη της ΕΕ εκτιμούν ότι ίσως είναι καιρός να αφήσουν το εν λόγω σχέδιο για αργότερα και να προχωρήσουν με το υπόλοιπο πακέτο νέων κυρώσεων, εάν δεν πειστεί η Ουγγαρία να υποστηρίξει το εμπάργκο.

Την ίδια ώρα φαίνεται να ανανεώνονται οι προσδοκίες για επιστροφή του Ιράν στην παγκόσμια παραγωγή, με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, να δηλώνει ότι το ταξίδι στην Τεχεράνη του συντονιστή της ΕΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας ξεμπλόκαρε την κατάσταση έπειτα από δύο μήνες αδιεξόδου.

“Ας πούμε ότι οι διαπραγματεύσεις μπλοκαρίστηκαν και έχουν ξεμπλοκαριστεί, που σημαίνει ότι υπάρχει η προοπτική επίτευξης τελικής συμφωνίας”, είπε ο Μπορέλ, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι “αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να επιλυθούν από τη μια μέρα στην άλλη”.

 

Πτωτικά το φυσικό αέριο

Αντίθετα, τάσεις αποκλιμάκωσης των πιέσεων δείχνουν οι τιμές του φυσικού αερίου, που μετά το ράλι που πυροδότησαν οι διαταραχές των ροών από την Ουκρανία, πλέον κινούνται πτωτικά.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Ιουνίου στο Άμστερνταμ (TTF) διαπραγματεύεται με απώλειες 5,4% και την τιμή του στα 101 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι ροές από την Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας περιορίστηκαν εντός της εβδομάδας αφότου τέθηκε εκτός λειτουργίας σημείο εισόδου αγωγού στη χώρα λόγω πολέμου, ωστόσο η EnergyScan εκτιμά ότι “εάν παραμείνουν σε τρέχον επίπεδο, η αγορά θα μπορούσε να θεωρήσει ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Barclays εκτιμά πως ενδεχόμενο κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου από τη Μόσχα αναμένεται να κοστίσει 5 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης και να οδηγήσει το ευρώ κάτω από το επίπεδο του ένα προς ένα με το δολάριο.

Διαβάστε επίσης

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά τις αναφορές σημαντικών αγοραστών ότι περιμένουν πως θα συνεχιστούν οι αγορές ρωσικού αερίου, παρά τα...

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Έντονα ανοδική πορεία ακολουθούν οι τιμές του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Πολωνία μέσω του αγωγού Γιαμάλ έχει διακοπεί, μετέδωσαν τα πολωνικά δίκτυα Polsat News και Onet.pl, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές...

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Με μικρές απώλειες στην περιοχή των 100 δολαρίων κινούνται οι τιμές του πετρελαίου σήμερα Τρίτη συνεχίζοντας πτωτικά μετά την ισχυρή βουτιά 4% χτες, αλλά...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE