Μενού Ροή
Ο φόβος της ύφεσης ρίχνει τις τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν το πρωί της Δευτέρας, καθώς οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση επιβάρυνε την αγορά, παρόλο που η προσφορά παραμένει περιορισμένη εν μέσω χαμηλότερης παραγωγής του ΟΠΕΚ, αναταραχών στη Λιβύη και κυρώσεων στη Ρωσία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent για τον Σεπτέμβριο υποχώρησαν 36 σεντς, ή 0,3%, στα 111,27 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άλμα 2,4% την Παρασκευή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) για παράδοση Αυγούστου υποχώρησαν 34 σεντς, ή 0,3%, στα 108,09 δολάρια το βαρέλι, μετά την άνοδο 2,5% την Παρασκευή.

"Οι φόβοι για την ύφεση είναι ο κύριος πτωτικός παράγοντας που περιόρισε την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Η αύξηση των επιτοκίων και η πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών έχουν επηρεάσει τις προοπτικές ζήτησης καυσίμων, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι η ικανότητα των διυλιστηρίων πετρελαίου των ΗΠΑ έχει βελτιωθεί", δήλωσε ο αναλυτής της CMC Markets. Τίνα Τενγκ.

«Επιπλέον, ένα ισχυρό δολάριο αποδυναμώνει επίσης τις μεγάλες αγορές εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των τιμών του αργού».

Το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ έπεσε σε ιστορικό χαμηλό τον Ιούνιο παρά την οριακή βελτίωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό, καθώς η Federal Reserve δήλωσε ότι η δέσμευσή της για χαλάρωση του πληθωρισμού ήταν «άνευ όρων» και αυξανόμενες ανησυχίες για αυξήσεις επιτοκίων.

Οι ανησυχίες για την προσφορά πετρελαίου εξακολουθούν να υφίστανται, αποτρέποντας την απότομη πτώση των τιμών.

«Οι αγορές ενέργειας παραμένουν επιβαρυμένες με συγκεκριμένους κινδύνους προσφοράς που κάνουν το να είσαι σύντομος μια νευρική εμπειρία», δήλωσε ο αναλυτής εμπορευμάτων της Commonwealth Bank, Tobin Gorey.

Μείωση παραγωγής από ΟΠΕΚ

Η παραγωγή από τα 10 μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) τον Ιούνιο μειώθηκε κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) στα 28,52 εκατομμύρια bpd, έναντι της υποσχεθείσας αύξησης κατά περίπου 275.000 bpd, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Οι μειώσεις στη Νιγηρία και τη Λιβύη αντισταθμίζουν τις αυξήσεις από τη Σαουδική Αραβία και άλλους μεγάλους παραγωγούς και η Λιβύη αντιμετωπίζει περαιτέρω διακοπή του εφοδιασμού λόγω κλιμακούμενης πολιτικής αναταραχής, καθιστώντας την πιθανότητα ο ΟΠΕΚ να εκπληρώσει τις πρόσφατα αυξημένες ποσοστώσεις παραγωγής του ακόμη πιο απίθανη, ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ Research σε σημείωμα.

Οι εξαγωγές της Λιβύης μειώθηκαν μεταξύ 365.000 bpd και 409.000 bpd, μειωμένες κατά περίπου 865.000 bpd σε σύγκριση με τα κανονικά επίπεδα, δήλωσε η National Oil Corp την περασμένη εβδομάδα.

Σε ένα περαιτέρω χτύπημα στον εφοδιασμό, μια προγραμματισμένη απεργία των Νορβηγών εργαζομένων στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και συμπυκνώματος της χώρας κατά 130.000 bpd.

Οι έμποροι θα προσέχουν τις επίσημες τιμές για τον Αύγουστο από τον κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου τη Σαουδική Αραβία για ενδείξεις για το πόσο σφιχτή είναι η αγορά, με τα διυλιστήρια να προετοιμάζονται για άλλη μια απότομη άνοδο κοντά στο ρεκόρ που σημειώθηκε τον Μάιο.

Εννέα πηγές διύλισης που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι η επίσημη τιμή πώλησης του αργού πετρελαίου Arab Light της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 2,40 δολάρια το βαρέλι από τον προηγούμενο μήνα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας