Μενού Ροή
Ο OPEC ανεβάζει τον πήχη για τη ζήτηση πετρελαίου το 2023 λόγω Κίνας

Στην πρώτη εδώ και μήνα επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεών του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το τρέχον έτος προχώρησε την Τρίτη ο OPEC, επικαλούμενος τη χαλάρωση των περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στην Κίνα και τις ελαφρώς ισχυρότερες προοπτικές για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) στη μηναία έκθεσή του, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί φέτος κατά 2,32 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή κατά 2,3%. Η πρόβλεψη του Οργανισμού είναι κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα υψηλότερη από την εκτίμηση του Ιανουαρίου, όπως μεταδίδει το Reuters.

"Βασικός λόγος για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2023 θα είναι η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις από την Κίνα και η επίδραση αυτής της εξέλιξης στη χώρα, την περιοχή και τον κόσμο”, αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή του ο OPEC.

Από την άλλη, "η ανησυχία σχετίζεται με το βάθος και τον ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης της χώρας και των επακόλουθων επιπτώσεων στη ζήτηση πετρελαίου”, προσθέτει το καρτέλ.

Ο OPEC εκφράζει την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, βελτιώνοντας τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2023, ωστόσο επισημαίνει ότι μια σχετική επιβράδυνση παραμένει εμφανής λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των προσδοκιών για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.

Η έκθεση του OPEC έδειξε επίσης ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου στις χώρες του καρτέλ μειώθηκε τον Ιανουάριο, αφού το ευρύτερο σχήμα του OPEC+, που απαρτίζουν οι χώρες του καρτέλ και οι σύμμαχοί τους, δεσμεύθηκαν για περικοπές στην παραγωγή προκειμένου να στηριχθή η αγορά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, Σαουδική Αραβία, Ιράκ και Ιράν μείωσαν την παραγωγή τους αντισταθμίζοντας τις αυξήσεις που κατέγραψαν άλλες χώρες.

Ο OPEC ανέφερε ότι η παραγωγή του αργού πετρελαίου τον Ιανουάριο μειώθηκε κατά 49.000 βαρέλια την ημέρα, στα 28,88 εκατομμύρια βαρέλια ημερήσιας παραγωγής.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας