Μενού Ροή
Φωτό: Zbynek Burival-Unsplash
Opec: Δεν έπιασε τον στόχο για την παραγωγή πετρελαίου τον Ιούνιο

Ο ΟΠΕΚ δεν κατάφερε να επιτύχει τον στόχο του τήρησε την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου που είχε υποσχεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους συμμάχους του, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, καθώς η μείωση παραγωγής στη Λιβύη και τη Νιγηρία αντιστάθμισε την αύξηση της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και άλλους μεγάλους παραγωγούς.

Άντλησε 28,52 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Ιούνιο, σύμφωνα με την έρευνα, ποσότητα μειωμένη κατά 100.000 bpd σε σχέση με το αναθεωρημένο σύνολο του Μαΐου. Ο ΟΠΕΚ είχε προγραμματίσει να αυξήσει την παραγωγή του Ιουνίου κατά περίπου 275.000 βαρέλια ημερησίως.

Ο ΟΠΕΚ+ προσπαθεί να αντιστρέψουν τις περικοπές παραγωγής του 2020 που έγιναν λόγω της πανδημίας, αν και πολλές από τις χώρες συναντούν αρκετές δυσκολίες. Ο ΟΠΕΚ+ σε συνεδρίασή του την Πέμπτη επέμεινε στην προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής του για τον Αύγουστο.

Η συμφωνία προέβλεπε αύξηση κατά 432.000 bpd τον Ιούνιο από όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+, εκ των οποίων περίπου 275.000 bpd μοιράζονται οι 10 παραγωγοί του ΟΠΕΚ που καλύπτει η συμφωνία. Η προσφορά από τους 10 αυξήθηκε μόλις κατά 20.000 bpd, σύμφωνα με την έρευνα.

Η παραγωγή υπολείπεται των υπεσχημένων αυξήσεων μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου, με εξαίρεση τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις έρευνες του Reuters, καθώς πολλοί παραγωγοί δεν έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν περισσότερα βαρέλια λόγω ανεπαρκών επενδύσεων, μια τάση που επιταχύνεται από την πανδημία.

Σε Λιβύη και Νιγηρία οι μεγαλύτερες μειώσεις

Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στη Λιβύη, όπου η προσφορά μειώθηκε κατά 170.000 bpd, καθώς οι ταραχές συνέχισαν να περιορίζουν την παραγωγή της χώρας. Η Λιβύη είναι ένα από τα μέλη που εξαιρούνται από την υποχρέωση εθελοντικών περικοπών.

Η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση κατά 80.000 bpd προήλθε από τη Νιγηρία, όπου οι διακοπές και η συντήρηση περιόρισαν την παραγωγή. Τα στοιχεία της Refinitiv έκαναν λόγο για μείωση των εξαγωγών τον Ιούνιο κατά τουλάχιστον 100.000 bpd, όπως και δύο άλλες πηγές της έρευνας που παρακολουθούν τις ροές.

Η ιρακινή προσφορά μειώθηκε επίσης, με τις πηγές της έρευνας να κάνουν λόγο για χαμηλότερες εξαγωγές.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ πρόσθεσαν συνολικά 130.000 bpd. Η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας ήταν πάνω από 100.000 bpd και μικρότερη από την ποσόστωσή της, σύμφωνα με την έρευνα.

Η παραγωγή στο Ιράν και τη Βενεζουέλα, τους άλλους δύο εξαιρούμενους παραγωγούς, αυξήθηκε επίσης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας