Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Παραδόθηκε στη μετάλλαξη Μποτσουάνα και το πετρέλαιο – Πτώση πάνω από 10%

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνέων την Παρασκευή, καθώς το νέο στέλεχος Covid-19 πυροδότησε φόβους για επιβράδυνση της ζήτησης ακριβώς καθώς αυξάνεται η προσφορά.

Το αμερικανικό πετρέλαιο υποχώρησε 10,8%, ή 8,46 δολάρια, στα 69,93 δολάρια το βαρέλι για τη χειρότερη μέρα του από τον Απρίλιο του 2020.

Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 9,9% ή 8,37 δολάρια στα 73,85 δολάρια το βαρέλι.

Και τα δύο συμβόλαια βρίσκονται σε καλό δρόμο για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020.

Η μείωση των ταξιδιών και τα πιθανά νέα lockdown, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ζήτηση, έρχονται ακριβώς τη στιγμή που η προσφορά πρόκειται να αυξηθεί.

Τρόμαξαν οι αγορές

«Φαίνεται ότι η ανακάλυψη μιας παραλλαγής του COVID-19 στη νότια Αφρική τρομάζει τις αγορές γενικά. Η Γερμανία περιορίζει ήδη τα ταξίδια από πολλά έθνη στην πληγείσα περιοχή», δήλωσε ο John Kilduff, συνεργάτης της Again Capital.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το πετρελαϊκό οικοδόμημα είναι άλλη μια απειλή για την ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών», πρόσθεσε.

Την Τρίτη, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε σχέδια για την απελευθέρωση 50 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου.

Η κίνηση είναι μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας των ενεργοβόρων χωρών να ηρεμήσουν την ταχεία άνοδο των τιμών των καυσίμων το 2021.

Η Ινδία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποδεσμεύσουν επίσης ορισμένα από τα αποθέματά τους.

Τάσεις υπερπροσφοράς

«Το σημερινό ξεπούλημα αποδίδεται σε ανησυχίες για σημαντική υπερπροσφορά στις αρχές του 2022 που πρόκειται να προκληθεί από την επερχόμενη απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ και σε άλλες μεγάλες καταναλωτικές χώρες, συν τη συνεχιζόμενη απότομη αύξηση των νέων κρούσματα κορονοϊού», σημείωσαν αναλυτές της Commerzbank.

«Επιπλέον, μια ακόμη πιο μεταδοτική παραλλαγή του ιού ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική, προκαλώντας μια αξιοσημείωτη αύξηση της αποστροφής κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές σήμερα».

Στις 2 Δεκεμβρίου ο ΟΠΕΚ

Ο ΟΠΕΚ και οι πετρελαιοπαραγωγοί σύμμαχοί του πρόκειται να συναντηθούν στις 2 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν την πολιτική παραγωγής για τον Ιανουάριο και μετά.

Ο όμιλος χαλάρωσε σιγά-σιγά τις ιστορικές περικοπές παραγωγής που συμφώνησε τον Απρίλιο του 2020, καθώς ο κορωνοϊός μείωσε τη ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου, αποκαθιστώντας 400.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα στην αγορά κάθε μήνα.

Το αμερικανικό πετρέλαιο υποχωρεί τώρα περισσότερο από 15 δολάρια από το υψηλό του Οκτωβρίου στα 85,41 δολάρια.

Οι ενεργειακές μετοχές ακολούθησαν πτώση του πετρελαίου την Παρασκευή και ο όμιλος ήταν ο κλάδος του S&P 500 με τις χειρότερες επιδόσεις, σημειώνοντας πτώση άνω του 5%.

Οι Devon Energy, APA και Occidental κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες, με κάθε μετοχή να υποχωρεί πάνω από 10%.

Διαβάστε επίσης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο μεγάλος αριθμός βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ελπίδα», με αποτέλεσμα περίπου 200.000 νοικοκυριά να παραμείνουν δίχως ρεύμα για αρκετές ώρες,...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η σοβούσα πολύπλευρη και ιδιαίτερα δύσκολη στη «λύση» της ενεργειακή κρίση θα είναι καταλύτης για μεγάλες εξελίξεις τόσο...

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Το “πράσινο” φως για την χρηματοδότηση του EuroAsia Interconnector, της ηλεκτρικής δηλαδή διασύνδεσης μεταξύ της Ελλάδας με την Κύπρο, άναψε η Ευρωπαική Επιτροπή. Η...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Συμφέροντα διαφόρων εμπλεκομένων στα ενεργειακά κατασκευαστικά έργα αλλά και άλλες σκοπιμότητες που «ακουμπούν» τους Διαχειριστές των δικτύων ενέργειας  «φωτογράφισε», σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο  πρόεδρος της ΡΑΕ...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE