Μενού Ροή
Πετρέλαιο τέλος από Ρωσία προς Πολωνία

Η ρωσική εταιρεία Transneft επρόκειτο να διοχετεύσει ρωσικό πετρέλαιο στα πολωνικά διυλιστήρια στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά οι πολωνικές παραγγελίες δεν πληρώθηκαν, με αποτέλεσμα οι παραδόσεις προς την Πολωνία να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα εξαγωγών που ενέκρινε το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μετέδωσε το RIA Novosti.

Το Σάββατο, η πολωνική πολυεθνική εταιρεία διύλισης πετρελαίου και λιανικής πώλησης βενζίνης PKN Orlen δήλωσε ότι δεν έλαβε τις παραδόσεις πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Druzhba (Φιλία). Ο πρόεδρος της εταιρείας Daniel Obajtek δήλωσε ότι η Πολωνία ήταν «καλά προετοιμασμένη» για ένα τέτοιο σενάριο. «Μόνο το 10% του πετρελαίου μας προήλθε από τη Ρωσία και θα το αντικαταστήσουμε με το πετρέλαιο από άλλες πηγές», έγραψε στο Twitter.

Τόνισε ότι η μείωση του μεριδίου του ρωσικού πετρελαίου αποτελεί στοιχείο της στρατηγικής διαφοροποίησης της εταιρείας που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια. Κατά συνέπεια, η Orlen πιστεύει ότι η αναστολή περαιτέρω παραδόσεων από τη Ρωσία δεν θα επηρεάσει την προμήθεια πετρελαιοειδών, συμπεριλαμβανομένης της βενζίνης και του ντίζελ, στην πολωνική αγορά.

Η εταιρεία υπενθύμισε ότι εγκατέλειψε την αγορά ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, δηλαδή πολύ νωρίτερα από την επιβολή του εμπάργκο της ΕΕ. Μέχρι τώρα, η Orlen συνεχίζει να αγοράζει μόνο το πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο εμπάργκο.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Michał Kozak, αναλυτή της Trigon DM, η PKN Orlen πρόκειται να χάσει ακόμη και 200.000.000 ζλότυ (42.421.000 ευρώ) λόγω της διακοπής της παράδοσης πετρελαίου από τη Ρωσία.

Ενώ το 2015 η Orlen αγόραζε πετρέλαιο σχεδόν αποκλειστικά από τη Ρωσία, το διυλιστήριο λαμβάνει πλέον το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της από τη Βόρεια Θάλασσα, τη Δυτική Αφρική, τον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Μεξικού.

Εν τω μεταξύ, η παράδοση πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba στα διυλιστήρια της Orlen στην Τσεχία δεν έχει διακοπεί, ανέφερε το Business Insider.

Στην Τσεχική Δημοκρατία, η διαφοροποίηση των προμηθευτών πετρελαίου δεν είναι τόσο εύκολη. Ως εκ τούτου, μια ταχεία διακοπή των παραδόσεων θα μπορούσε να προκαλέσει την πτώση της επεξεργασίας πετρελαίου στο 50-60%, δήλωσε ο Kozak στο πρακτορείο.

Μια εναλλακτική λύση είναι η επέκταση του αγωγού Transalpine (TAL), ο οποίος τώρα εκτείνεται από την Ιταλία στη Γερμανία μέσω της Αυστρίας, γεγονός που θα επέτρεπε στην Τσεχία να εισάγει πετρέλαιο από την Αδριατική. Η επένδυση αυτή, ωστόσο, θα απαιτήσει πολύ χρόνο, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.

Euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας