Μενού Ροή
Πληροφορίες Reuters: Σε συνομιλίες BP και Eni για τα κοιτάσματα στην Αλγερία – Πως επηρεάζει τις υπόλοιπες επενδύσεις τους

Η Βρετανική BP και η Ιταλική Eni βρίσκονται σε συνομιλίες για το μέλλον των περιουσιακών στοιχείων πετρελαίου και φυσικού αερίου της πρώτης στην Αλγερία. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters η BP και η Eni βρίσκονται σε συνομιλίες σε αρχικό στάδιο για την ιταλική ομάδα να αναλάβει τα περιουσιακά στοιχεία της BP στην Αλγερία.

Οι δύο πλευρές διερευνούν μια ολοκληρωμένη πώληση καθώς και μια επιλογή για την BP να λαμβάνει μερίδια σε περιουσιακά στοιχεία της Eni σε όλο τον κόσμο, πιθανώς στην κορυφαία ανάπτυξη υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Μοζαμβίκη, ανέφερε μια από τις πηγές.

Έχουν επίσης εξετάσει την ιδέα της δημιουργίας κοινοπραξίας στη χώρα της Βόρειας Αφρικής παρόμοια με το μοντέλο της Αγκόλας, ανέφεραν οι πηγές.

Η συμφωνία θα βοηθούσε την BP να διαθέσει τα περιουσιακά της στοιχεία στην Αλγερία μετά την αποτυχία της από το 2019 να πουλήσει το 45,89% της μετοχής της στο εργοστάσιο φυσικού αερίου In Amenas. Η BP κατέχει επίσης ποσοστό 33% στη μονάδα φυσικού αερίου In Salah.

Στην Αλγερία, όπως και στην Αγκόλα, διεθνείς όμιλοι που εκμεταλλεύονται ή κατέχουν μερίδια σε τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου κερδίζουν σταθερά δικαιώματα με βάση την παραγωγή από πεδία, σε αυτά που είναι γνωστά ως συμφωνίες κατανομής της παραγωγής (PSA). Αυτό τους καθιστά λιγότερο κερδοφόρους από οπουδήποτε αλλού και πιο δύσκολο να πουληθούν. Για την Eni, τον μεγαλύτερο ξένο παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αφρική με στρατηγικά συμφέροντα στη Λιβύη και την Αίγυπτο, η απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της BP θα μετέτρεπε την Αλγερία σε κόμβο. Το καθαρό μερίδιο παραγωγής της BP στην Αλγερία το 2020 ήταν 141 εκατομμύρια κυβικά πόδια (mcf) φυσικού αερίου την ημέρα και 6.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, ανέφερε η ετήσια έκθεσή της. Η Eni, η οποία έχει μακροπρόθεσμες συμβάσεις εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα, παρήγαγε 81.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως το 2020, συμπεριλαμβανομένων 152,5 mcf φυσικού αερίου.

Η BP και η Eni έχουν εκπονήσει σχέδια για τη μετατροπή των επιχειρήσεων τους τις επόμενες δεκαετίες, μετατοπίζοντας το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αγορές ενέργειας και επιχειρήσεις χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η Eni, η οποία έχει δεσμευτεί να αυξήσει την χωρητικότητα της πράσινης ενέργειας κατά περίπου τέσσερις φορές σε 4 GW το 2024, έχει ηλιακή χωρητικότητα 5 MW στην Αλγερία.

Η Eni είπε ότι η παραγωγή πετρελαίου της θα αρχίσει να μειώνεται μετά το 2025, ενώ η BP έχει δεσμευτεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 40% έως το 2030.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής, οι εταιρείες στοχεύουν να επικεντρώσουν τις δραστηριότητές τους στους πιο κερδοφόρους τομείς, όπως ο Κόλπος του Μεξικού στην περίπτωση της BP, και το γιγαντιαίο υπεράκτιο πεδίο φυσικού αερίου Zohr της Αιγύπτου για την Eni. Η Eni έχει υπογράψει μια σειρά συμφωνιών με την BP στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων μεριδίων στους τομείς Nour και Shorouk στην Αίγυπτο και ένα μεγάλο εμπορικό συμβόλαιο για LNG από το έργο Eni Coral South στη Μοζαμβίκη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας