Μενού Ροή
Ποια θα είναι η ΕΛΠΕ Upstream και η Νέα Ενέργεια – Τα στάδια ανάπτυξης στις ΑΠΕ και η προαναγγελία εξαγορών

Μια νέα εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, την ΕΛ.ΠΕ. Upstream E&P, που θα έχει επιμέρους SPVs, στις οποίες θα μεταφερθούν οι συμμετοχές και δραστηριότητες ανά περιοχή ενδιαφέροντος και έναν νέο πυλώνα που θα ονομάζεται Νέα Ενέργεια που θα στεγάσει τις Ανανεώσιμες και την Elpedison, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ που αναμένεται να εγκριθεί έως τα τέλη του έτους. Αυτό που παραμένει ως επτασφράγιστο μυστικό είναι το όνομα της νέας εταιρείας συμμετοχών, υπό την σκέπη της οποίας θα βρεθούν όλες της οι δραστηριότητες, παλαιές και νέες.

Στόχος είναι ο όμιλος να αποκτήσει ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο, με δύο άξονες. Την παραδοσιακή δραστηριότητά του, τα πετρελαιοειδή και έναν νέο που θα αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που θα στεγαστούν σε δομή υπό τον τίτλο Νέα Ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχτεί η περαιτέρω ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, προσαρμογή στις εξελίξεις νέων τεχνολογιών και την προσφορά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών. Στην Νέα Ενέργεια θα ενταχθεί και το 35% που κατέχει η ΕΛ.ΠΕ. στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την οποία διεκδικεί σε κοινοπραξία με την Edison. Προβλέπεται και ένα ακόμη, υπό διαμόρφωση, εταιρικό σχήμα, το οποίο θα αφορά συμμετοχές σε υποδομές φυσικού αερίου, στεγάζοντας σε πρώτη φάση τις αντίστοιχες στη ΔΕΠΑ Υποδομών και τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων.

Παράλληλα το σχέδιο προβλέπει:

-Μετάβαση της διύλισης στο μπλε υδρογόνο και υλοποίηση πιλοτικών έργων για πράσινο υδρογόνο.

-Καθετοποίηση της παραγωγής πετροχημικών με παραγωγή βιομηχανικών πρωτών υλών, έργο το οποίο ξεκινά άμεσα.

-Ψηφιακό μετασχηματισμό όλων των δραστηριοτήτων του ομίλου.

-Ανάπτυξη δικτύου και υποδομών για φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μέσω των υφιστάμενων πρατηρίων, αλλά και άλλων συνεργασιών.

-Ανάπτυξη πάνω από 2 GW ΑΠΕ στα τέλη της δεκαετίας. Αρχικά, με αιολικά και φωτοβολταϊκά και μεσοπρόθεσμα με offshore αιολικά, αποθήκευση ενέργειας, υδρογόνο. Για τον σκοπό αυτό θα επιδιωχθεί συνδυασμός οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών, αλλά και δυνατότητα συμπράξεων, με διάθεση μετοχικών μεριδίων για Joint Ventures.

Το πλάνο στις ανανεώσιμες προβλέπει διαφορετικές τεχνολογίες ΑΠΕ με:

– Αρχική εστίαση σε onshore αιολικά και φωτοβολταϊκά

– Μεσοπρόθεσμη εστίαση σε offshore αιολικά, αποθήκευση ενέργειας, υδρογόνο

Παράλληλα με συνδυασμό οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών και εστίαση σε ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ομίλου, εξαγορές για επιτάχυνση στόχων, με διαφοροποιημένο γεωγραφικό αποτύπωμα, λαμβάνοντας υπόψη κρατικές ρυθμίσεις και πλαίσια

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας