Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πόσο συμφέρει η αλλαγή καυστήρα αερίου σε πετρέλαιο; Ο ρόλος της Κίνας και οι νέοι λέβητες

Ως καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα, χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς, την πρόταση της κυβέρνησης για “αλλαγή” του καυστήρα πετρελαίου σε αερίου, έστω κι αν συνοδεύεται από την αίρεση του εφικτού.

Όπως αναφέρεται το κόστος μιας επανεγκατάστασης ή ακόμη και ενεργοποίησης ενός παλαιού καυστήρα και συστήματος αποθήκευσης, εάν υπάρχει ακόμη, σε συνδυασμό με τις τιμές αερίου δεν “παράγουν” ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Έτσι πχ για μια πολυκατοικία 12 διαμερισμάτων το κόστος για την εγκατάσταση καυστήρα πετρελαίου  ανέρχεται σε περίπου 2500 ευρώ με την τιμή να πέφτει στα 700 περίπου εάν υπάρχει η υποδομή ακόμη. Να σημειωθεί ότι ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών περίπου θα χρειαστεί μετά και τις επιδοτήσεις περίπου 500 ευρώ σε δαπάνη πετρελαίου ή 700 περίπου ευρώ σε δαπάνη αερίου για να ζεσταθεί φέτος, με βάση πρόχειρες εκτιμήσεις ειδικών, και πάντα με τα σημερινά δεδομένα τιμών (για το πετρέλαιο θέρμανσης τιμή βάση θεωρείται ότι θα είναι το 1,30 -1,40 ευρώ).

Στο μεταξύ κυβερνητικός παράγων, μιλώντας προ ημερών με δημοσιογράφους κι αναφερόμενος στο όλο θέμα των παραινέσεων για χρήση πετρελαίου ανέφερε: “Δε λέμε άλλαξε καυστήρα, αλλά βάζουμε κίνητρα και όσοι έχουν εναλλακτικές εύκολες μπορεί να τις χρησιμοποιήσουν. Πχ αν είσαι σε πολυκατοικία που έχει κρατήσεις την υποδομή πετρελαίου αξιολόγησε την πιθανότητα να χρησιμοποιήσεις το πετρέλαιο”.

Επιδότηση νέας τεχνολογίας

Πάντως, παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι ένα μέτρο που θα βοηθούσε τα μέγιστα στην εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων και βέβαια χρημάτων στα νοικοκυριά, θα ήταν η ενίσχυση με επιδοτήσεις ή φοροκίνητρα της αντικατάστασης των παλαιών λεβήτων αερίου που λειτουργούν με απόδοση στο 80% με νέους που η απόδοσή τους φτάνει το 100%. Έτσι, συνδυαστικά με τις δράσεις του “Εξοικονομώ” ή τη χρήση ηλιακών θερμοσιφώνων, όπου η Ελλάδα είναι δεύτερη στον κόσμο σε παραγωγή θα μπορούσε να διασφαλιστεί μια σύγχρονη και πράσινη “οδός” εξοικονόμησης.

Η Κίνα

Βέβαια, με βάση πάντα παράγοντες της αγοράς πέρα από την όποια οπισθοδρόμηση με όρους περιβαλλοντικούς ή ευκολίας χρήσης φέρνει η επαναφορά του πετρελαίου, υπάρχει και η διάσταση της τιμής.

Με δεδομένες τις επιδοτήσεις, όπως ανακοινώθηκαν, οι τιμές για τα νοικοκυριά διαμορφώνονται σε επίπεδα από 8-12 λεπτά ανά θερμική κιλοβατώρα, εφόσον βέβαια οι τιμές δεν “ξεφύγουν” στον Ολλανδικό δείκτη TTF με καταγραφές άνω των 250 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Όπως μάλιστα ανέφερε χθες η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η επιδότηση είναι και γενναία και οριζόντια επιδότηση με ύψος 90 € ανά MWh, για τον μήνα Οκτώβριο. Έτσι όπως ανέφερε, συνεχίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει σε συνεργασία με την Κυβέρνηση για τη μέγιστη στήριξη των 700.000 οικιακών καταναλωτών φυσικού αερίου απέναντι στο διεθνές ράλι τιμών στην ενέργεια.

“Η επιδότηση  από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας αφορά στο σύνολο της κατανάλωσης και θα καλύπτει το 50% της αύξησης στην τιμή του φυσικού αερίου για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Καθ΄ όλη αυτή την περίοδο της πρωτοφανούς αύξησης στις διεθνείς τιμές ενέργειας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει προχωρήσει σε σημαντικές εκπτώσεις απορροφώντας μεγάλο τμήμα των ανατιμήσεων, για όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου στη χώρα και όχι μόνο για τους άμεσους πελάτες της, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους. Το προηγούμενο κρίσιμο διάστημα, οι εκπτώσεις που έχει προσφέρει σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει τα 140 εκατ. €.

Η Εταιρεία συνεχίζει να λαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα στήριξης των καταναλωτών, αλλά και της εθνικής οικονομίας” ανέφερε η ανακοίνωση ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσε σχετικά:

«Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει σταθεί δίπλα στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από την αρχή της ενεργειακής κρίσης. Σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση, η εταιρεία μας έχει προχωρήσει σε γενναίες και οριζόντιες εκπτώσεις σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, και όχι μόνο στους άμεσους πελάτες μας. Αποστολή μας είναι η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, όχι μόνο ως προς την επάρκεια αλλά και με τη συνεισφορά προς τους πολίτες. Σε αυτή την κατεύθυνση, λαμβάνουμε κάθε πρωτοβουλία και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους καταναλωτές και την εθνική οικονομία».

 Πτώση

Πολλοί όπως τονίζεται θεωρούν ότι οι τιμές θα πέσουν καθώς η τροφοδότηση της Κίνας με ρωσικό αέριο “απελευθερώνει” ποσότητες LNG που μπορούν σε πιο ανταγωνιστικές τιμές να περάσουν προς την Ευρώπη.

Ουσιαστικά τονίζεται ότι ο χάρτης της ενέργειας, εκτός “πυρηνικού” απροόπτου θα εξομαλυνθεί και οι τιμές θα επανέλθουν σε λογικά επίπεδα, ενώ ήδη τρέχει και η σχετική επιδότηση.

Διαβάστε επίσης

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Οι ΗΠΑ και άλλες “φιλικές χώρες” πωλούν στην Ευρώπη το φυσικό τους αέριο σε αστρονομικές τιμές, εκμεταλλευόμενες τη δύσκολη κατάσταση της ηπείρου λόγω του...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Βερολίνο δεσμεύτηκε με καθυστέρηση για μια πλατφόρμα της ΕΕ για την από κοινού αγορά φυσικού αερίου ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ την...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Exxon Mobil Corp άφησε χθες να εννοηθεί ότι θα έχει μεγάλο λειτουργικό κέρδος για το τρίτο τρίμηνο, μετά το υψηλό επίπεδο κερδών ρεκόρ...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Η ιταλική Εθνική Εταιρία Υδρογονανθράκων Eni ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι, μετά την διακοπή των περασμένων ημερών, «ξανάρχισε σήμερα η ροή φυσικού αερίου της...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE