Μενού Ροή
Reuters: Οι αναλυτές δεν αποκλείουν ακόμα και τα $100 για το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να καταγράφουν κέρδη το 2022 μετά το ράλι του 2021 κατά 50%, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, ξεπερνώντας ακόμα και το επίπεδο των 100 δολ. το βαρέλι λόγω των ελλείψεων στην παραγωγική ικανότητα και των περιορισμένων επενδύσεων στον κλάδο, μεταδίδει το Reuters.

Αν και η μετάλλαξη όμικρον του κορονοϊού έχει οδηγήσει τα κρούσματα πολύ πιο πάνω από το υψηλό του 2021, οι αναλυτές περιμένουν οι τιμές του πετρελαίου να στηριχθούν από τη διστακτικότητα πολλών κυβερνήσεων να επαναφέρουν τους αυστηρούς περιορισμούς που σφυροκόπησαν την παγκόσμια οικονομία στο ξέσπασμα της πανδημίας το 2020.

Τα futures του Brent κερδίζουν 42 cents ή 0,5% στα 84,14 δολ. το βαρέλι. Τα futures του WTI στο μεταξύ, προσθέτουν 60 cents ή 0,7% στα 81,82 δολ. το βαρέλι.

"Εάν η Κίνα δεν γνωρίσει κάποια ραγδαία επιβράδυνση και με την υπόθεση ότι η όμικρον σταδιακά θα απομακρυνθεί, αλλά και με την ικανότητα του OPEC+ να αυξήσει την παραγωγή του να είναι ξεκάθαρα περιορισμένη, δεν βλέπω κανένα λόγο το Brent να μην μετακινηθεί προς τα $100 το α' τρίμηνο, ενδεχομένως και νωρίτερα", αναφέρει ο Jeffrey Halley, senior market analyst της OANDA.

Ο OPEC+ έχει αποφασίσει να επαναφέρει σταδιακά την παραγωγή του στα επίπεδα που ήταν πριν τις περικοπές που υλοποίησε για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της ζήτησης στο ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού το 2020. Ωστόσο, πολλές από τις χώρες του OPEC+ δεν έχουν την ικανότητα να αυξήσουν περαιτέρω την παραγωγή τους, ενώ άλλες είναι επιφυλακτικές λόγω των ανησυχιών για μια νέα έξαρση της πανδημίας.

"Δεν θέλουμε να δούμε τα $100 το βαρέλι. Ο κόσμος δεν είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο", δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ομάν, Al Rumhi στο Bloomberg.

Η Morgan Stanley εκτίμησε πάντως ότι το Brent θα φτάσει τα $90 το βαρέλι το γ' τρίμηνο του 2022.

Η Standard Chartered, στο μεταξύ, αύξησε την πρόβλεψη της για το Brent κατά $8 στα $75 το βαρέλι για το 2022 και κατά $17 στα $77 για το 2023.

Οι αναλυτές της J.P. Morgan επίσης περιμένουν οι τιμές να φτάσουν μέχρι τα $90 μέχρι το τέλος του έτους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας