Μενού Ροή
Ρωσικό πετρέλαιο: Γιατί ρέει ακόμη προς την Ευρώπη – Ποιοι άλλοι το αγοράζουν (infographic)

To εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό αργό πετρέλαιο βρίσκεται σε ισχύ από τις 5 Δεκεμβρίου. Ωστόσο το καύσιμο εξακολουθεί να ρέει προς τη γηραιά ήπειρο, μέσω των εξαιρέσεων που έχουν αποφασιστεί.

Τον Δεκέμβριο οι εξαγωγές ρωσικού αργού προς την Ένωση αν και αισθητά μειωμένες, έφτασαν τα 230.000 βαρέλια ημερησίως, με τη μεγαλύτερη ποσότητα εξ αυτών (160.000 βαρέλια ημερησίως) να κατευθύνεται στη Βουλγαρία που έχει εξασφαλίσει εξαίρεση. Ένα φορτίο έφτασε πάντως και στην Ιταλία και ακόμη δύο στην Ολλανδία, με τις δύο χώρες να πληρώνουν 60 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA). Πλέον από τα 27 κράτη – μέλη μόνο η Βουλγαρία μπορεί να συνεχίσει να εισάγει ρωσικό αργό μέσω θαλάσσης. Ωστόσο το ρωσικό καύσιμο φτάνει μέσω του αγωγού Ντρούζμπα σε Πολωνία, Γερμανία, Σλοβακία και Τσεχία. Σε κάθε περίπτωση όμως η Ε.Ε. θα πάψει να είναι ο κύριος αγοραστής του. Ήδη ο χάρτης των ροών του ρωσικού πετρελαίου έχει αλλάξει αισθητά σε σχέση με τις αρχές του 2022.

Οι μεγάλοι αγοραστές που στηρίζουν τη Ρωσία

Η Ινδία έχει αυξήσει εντυπωσιακά τις εισαγωγές ρωσικού αργόυ μέσα στην προηγούμενη χρονιά, ενώ ο πιο σημαντικός αγοραστής για τη ρωσική ενέργεια είναι η Κίνα. Η Τουρκία είναι επίσης μεταξύ των χωρών που στηρίζουν – στον βαθμό που μπορούν- τα ρωσικά ταμεία, αγοράζοντας πετρέλαιο. Πρόκειται πάντως για αγοραστές που φαίνεται να εξασφαλίζουν σημαντικές εκπτώσεις σε σχέση με τα ποσά που πλήρωναν οι Ευρωπαίοι. Σε κάθε περίπτωση όμως το ρωσικό αργό δεν έχει χαθεί από την αγορά και μένει να φανεί εάν η εξαγωγή του προς Κίνα και Ινδία – τις δύο πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη – θα βαίνει αυξανόμενη.

Οι εναλλακτικές πηγές της Ε.Ε.

Από την πλευρά της η Ε.Ε. προσπαθεί να καλύψει το ρωσικό κενό με εισαγωγές από Καζακστάν, Μέση Ανατολή, Δυτική Αφρική, Νορβηγία και Βραζιλία. Προμήθειες αργού θα μπορούσε να εξασφαλίσει η Ευρώπη και από τις ΗΠΑ, αν και προς το παρόν εστιάζει στο αμερικανικό LNG.

Πηγή: naftemporiki.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας