Μενού Ροή
Σε επίταξη των εργαζομένων σε διυλιστήρια προχώρησε η Γαλλίδα πρωθυπουργός

Καθώς οι απεργίες στα διυλιστήρια συνεχίζονται και δημιουργούν κίνδυνο «αποκλεισμού» της χώρας, η Γαλλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Τρίτη την επίταξη των εργαζομένων «που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία των αποθηκών» της Esso-Exxon-Mobil.

Το βράδυ της Δευτέρας, τουλάχιστον το 30% των γαλλικών πρατηρίων βρισκόταν σε κατάσταση έλλειψης σε ένα ή περισσότερα καύσιμα, «με έντονες γεωγραφικές διαφορές», δήλωσε την Τρίτη ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, κατά τη διάρκεια της ώρας των κυβερνητικών ερωτήσεων, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από «την επιμονή των απεργιών και των προληπτικών αγορών», εξήγησε, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να κινητοποιήσει τα στρατηγικά αποθέματα και να αυξήσει τις εισαγωγές.

Έτσι, καθώς μέρος των συνδικάτων της Esso-Exxon-Mobil ανανέωσαν την απεργία παρά τη συμφωνία που υπογράφηκε τη Δευτέρα στον όμιλο, η Μπορν ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε «τη διαδικασία για την επίταξη του προσωπικού που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των αποθηκών αυτής της εταιρείας ».

Ενώ σύμφωνα με την επικεφαλής της κυβέρνησης «μια μισθολογική διαφωνία δεν δικαιολογεί τον αποκλεισμό της χώρας», το συνδικάτο FNME-CGT ανέφερε σε δελτίο Τύπου ότι «η κινητοποίηση στην IEG απέχει πολύ από το να τελειώσει».

«Η γενίκευση των απεργιών στις επιχειρήσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να επηρεαστεί κάθε διαπραγμάτευση μισθών, προκειμένου να κερδηθεί μια δίκαιη κατανομή του πλούτου», πρόσθεσε το συνδικάτο, καλώντας σε συνέχιση των κοινωνικών κινητοποιήσεων τόσο στους ομίλους Esso-Exxon-Mobil όσο και TotalEnergies.

Η Αριστερά (NUPES) επέκρινε την επίθεση της κυβέρνησης στο δικαίωμα στην απεργία και την «απεργοσπαστική προπαγάνδα», όπως δήλωσε η Ματίλντ Πανό, πρόεδρος της ριζοσπαστικής αριστερής ομάδας La France insoumise στη Συνέλευση. Ωστόσο, «εξακολουθείτε να αρνείστε να αυξήσετε τους μισθούς», είπε στην κυβέρνηση.

Ο δεξιός βουλευτής Ερίκ Σιοτί ενοχλήθηκε επίσης από τη «μερική» απάντηση της πρωθυπουργού, η οποία δεν έκανε παρόμοιες ανακοινώσεις σχετικά με τον όμιλο TotalEnergies.

Νωρίτερα, ακόμη στην αίθουσα συνεδριάσεων, η Μπορν διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση θα δράσει και εκεί για να ξεμπλοκάρει την κατάσταση», εάν ορισμένα συνδικάτα -ιδίως η CGT- συνεχίσουν να αρνούνται τον κοινωνικό διάλογο.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας