Μενού Ροή
Σουηδία: Επιστροφή στο πετρελαίο για να μην σβήσουν τα φώτα

Σ' ένα παλιό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής που καίει πετρέλαιο βασίζεται η Σουηδία προκειμένου να κρατήσει αναμμένα τα φώτα στον Νότο της χώρας, καθώς η ανεπάρκεια της αιολικής παραγωγής και η αστάθεια της πυρηνικής παραγωγής οδηγούν τις τιμές σε ρεκόρ.

Ο σταθμός Karlshamn, που χρονολογείται στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και καίει βαρύ μαζούτ, λειτουργεί τακτικά εδώ και μια εβδομάδα σύμφωνα με τον διαχειριστή Uniper SE, μεταδίδει το Bloomberg. Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στο νότιο τμήμα της χώρας άγγιξαν υψηλό όλων των εποχών την Τετάρτη, καθώς εκτοξεύτηκαν έως 51% στο Nord Pool ASA.

Είναι η πιο πρόσφατη απόδειξη του πώς και πόσο πισωπατεί η καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με καταλύτη την ιστορική ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Η καύση πετρελαίου είναι αξιόπιστη αλλά πολύ ρυπογόνα πηγή παραγωγής ενέργειας. Και προστίθεται στην ήδη αυξημένη χρήση άνθρακα που απαιτείται για την κάλυψη της ζήτησης στην περιοχή.

Ο εν λόγω σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, με δυναμικότητα 662 μεγαβάτ, λειτουργεί σε περίπου 200 με 300 μεγαβάτ «από το πρωί έως το βράδυ την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε μέσω email ο εκπρόσωπος Τόρμπγιορν Λάρσον.

Η μονάδα χρησιμοποιεί 50 έως 70 τόνους καυσίμου την ώρα, είπε. Αυτό θα ισοδυναμούσε με περίπου 9.000 βαρέλια την ημέρα για ένα πλήρες 24ωρο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Αν και ο όγκος είναι μικρός στο πλαίσιο της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, εντούτοις υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη τάση των καταναλωτών να καίνε περισσότερο πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάσσονται.

Την περασμένη εβδομάδα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) αύξησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά 380.000 βαρέλια την ημέρα για το υπόλοιπο του έτους, αναφέροντας τη μετάβαση ως έναν από τους λόγους πίσω από την αύξηση.

Η νότια Σουηδία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στα χαμηλά επίπεδα του ανέμου, μετά το κλείσιμο αρκετών πυρηνικών αντιδραστήρων τα τελευταία χρόνια. Η θερινή συντήρηση σε ορισμένες από τις υπάρχουσες μονάδες, μάλιστα, αναδεικνύει τη ζωτική σημασίας του σταθμού Karlshamn ούτως ώστε να καλυφθεί η ζήτηση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας