Μενού Ροή
Στην πρώτη θέση των βουλγαρικών εισαγωγών η Ρωσία για το 2022 - Eισάγει κυρίως ακατέργαστο πετρέλαιο

Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στη Βουλγαρία κατά το έτος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αντικαθιστώντας τη Γερμανία.

Η αξία των αγαθών που εισήχθησαν στη Βουλγαρία από τη Ρωσία το 2022 ήταν σχεδόν 5,86 δισ. ευρώ, δηλαδή διπλάσια αύξηση σε σχέση με το 2021, ξεπερνώντας τις εισαγωγές από τη Γερμανία (5,36 δισ. ευρώ), η οποία ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της βαλκανικής χώρας πριν από την εισβολή.

Η Βουλγαρία εισάγει κυρίως ακατέργαστο πετρέλαιο από τη Ρωσία, η αξία του οποίου ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ.

Η Βουλγαρία είναι ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς πετρελαιοειδών στην Ουκρανία, με ένα τεράστιο μέρος αυτών να παράγεται από ρωσικό πετρέλαιο στο διυλιστήριο της Lukoil στη βουλγαρική πόλη Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα.

Η ρωσική εταιρεία ισχυρίζεται ότι πουλάει σε 500 βουλγαρικές εταιρείες και όχι σε Ουκρανούς. Οι στατιστικές δείχνουν ότι ορισμένες από αυτές τις βουλγαρικές εταιρείες χρησιμεύουν ως μεσάζοντες για την εξαγωγή πετρελαίου στην Ουκρανία. Η αξία των εξαγωγών αυτών ανέρχεται σε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η ποσότητα του ρωσικού πετρελαίου που εισάγεται στη Βουλγαρία έχει αυξηθεί εντυπωσιακά από άποψη ποσότητας – από 2,55 δισεκατομμύρια λίτρα το 2021 σε 6,04 δισεκατομμύρια λίτρα το έτος του πολέμου με την Ουκρανία. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 137%.

Η Βουλγαρία έλαβε ένα ειδικό καθεστώς εξαίρεσης από την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ μέχρι το τέλος του 2024, οπότε η Lukoil Neftochim συνεχίζει να εισάγει και να επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες πετρελαίου. Σύμφωνα με στοιχεία του Βουλγαρικού Στατιστικού Ινστιτούτου, η χώρα επίσης συνεχίζει να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, παρόλο που η Gazprom ανακοίνωσε επίσημα τον τερματισμό των παραδόσεων στα τέλη Απριλίου 2022.

Η Βουλγαρία εισήγαγε φυσικό αέριο προερχόμενο από τη Ρωσική Ομοσπονδία για 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι πάνω από 100 εκατ. ευρώ περισσότερο από ό,τι το 2021, όταν οι εισαγωγές ήταν αδιάλειπτες.

Η εξήγηση είναι ότι η τιμή του φυσικού αερίου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ λόγω του πολέμου και της διακοπής των προμηθειών από την Gazprom προς την ΕΕ.

Ωστόσο, όσον αφορά την ποσότητα, το φυσικό αέριο που εισήχθη στη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια του έτους είναι περίπου 60% λιγότερο.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας