Μενού Ροή
Στόχος των G7 είναι να τεθεί σε εφαρμογή το ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο πριν από τις 5 Δεκεμβρίου

Η Ομάδα των Επτά πλουσιότερων οικονομιών στοχεύει να έχει θέσει σε εφαρμογή έναν μηχανισμό περιορισμού των τιμών στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου έως τις 5 Δεκεμβρίου, όταν τίθενται σε ισχύ και οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύουν τις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού, δήλωσε την Τετάρτη (27 Ιουλίου) ανώτερος αξιωματούχος της Ομάδας των Επτά.

«Ο στόχος εδώ είναι να ευθυγραμμιστούμε με το χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή η ΕΕ. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο μηχανισμός ανώτατων τιμών θα τεθεί σε ισχύ την ίδια στιγμή», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι G7 – οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία – δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να θέσουν ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό αργό για να περιορίσουν τα έσοδα από το πετρέλαιο που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να χρηματοδοτήσει την εισβολή της στην Ουκρανία.

Έκτοτε έχουν καταβληθεί προσπάθειες να προστεθούν η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες ήδη αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο με έκπτωση σε σχέση με την τιμή της αγοράς.

«Έχουμε ήδη ακούσει από πολλές ασιατικές χώρες που ενδιαφέρονται είτε να ενταχθούν στον συνασπισμό είτε να κατανοήσουν καλύτερα το σημείο στο οποίο θα καθοριστεί η τιμή, προκειμένου να ενισχύσουν τα χέρια τους στις διαπραγματεύσεις τους με τους Ρώσους για μελλοντικά συμβόλαια», δήλωσε ο αξιωματούχος της G7.

Η τιμή που θα καθοριστεί από την G7 θα δημοσιοποιηθεί για το λόγο αυτό, είπε.

Η Κίνα και η Ινδία ενδιαφέρονται για την ιδέα της ελαχιστοποίησης του κόστους εισαγωγής πετρελαίου, επειδή ανησυχούν για τις επιπτώσεις στον προϋπολογισμό μέσω των συχνά επιδοτούμενων τιμών λιανικής και του πληθωρισμού, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι G7 επιθυμούν η τιμή του ρωσικού αργού να καθορίζεται από τα μέλη του καρτέλ των αγοραστών σε επίπεδο υψηλότερο από το κόστος παραγωγής της Ρωσίας, ώστε να παρέχεται κίνητρο στο Κρεμλίνο να συνεχίσει την άντληση, αλλά πολύ χαμηλότερα από τις τρέχουσες υψηλές τιμές της αγοράς.

Με αυτόν τον τρόπο, η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια δύσκολη επιλογή μεταξύ της συμφωνίας για χαμηλότερα, αλλά συνεχή έσοδα και της μηδενικής σχεδόν είσπραξης εσόδων μόλις τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο αργού πετρελαίου της ΕΕ τον Δεκέμβριο.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ρωσία θα δυσκολευτεί να πουλήσει το αργό της αλλού, επειδή οι κυρώσεις της ΕΕ προβλέπουν την απαγόρευση όλων των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που συνδέονται με το εμπόριο του πετρελαίου της, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλίσεων, των αντασφαλίσεων και της χρηματοδότησης φορτίων και πλοίων.

EURACTIV.com with Reuters

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας