Μενού Ροή
Συμφωνία ΟΠΕΚ+ για μείωση παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα

Ο OPEC+ συμφώνησε να μειώσει το όριο παραγωγής του κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, παρά τις πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην προχωρήσει σε περικοπές.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του (μεταξύ των οποίων και η Ρωσία - OPEC+) από το 2020, αν και αναμένεται ότι θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στην παγκόσμια προσφορά αργού από ό,τι υποδηλώνει το μέγεθος.

Η μείωση θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου που έχουν μειωθεί σε περίπου 90 δολάρια από 120 δολάρια πριν από τρεις μήνες λόγω φόβων για παγκόσμια οικονομική ύφεση, αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων και ισχυρότερο δολάριο.

Οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο του έτους, πάνω από τα 130 δολάρια το βαρέλι, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά είχαν υποχωρήσει σε λίγο πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι τον περασμένο μήνα. Οι φόβοι για παγκόσμια οικονομική ύφεση και η ανθεκτικότητα της ρωσικής προσφοράς πετρελαίου είναι μερικοί από τους λόγους πίσω από την υποχώρηση των τιμών.

Πηγές ανέφεραν ότι παραμένει ασαφές εάν οι περικοπές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πρόσθετες εθελοντικές μειώσεις από μέλη όπως η Σαουδική Αραβία ή εάν θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν την υπάρχουσα υποπαραγωγή από την ομάδα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας