Μενού Ροή
Συνεχίζει πτωτικά το πετρέλαιο και στην νέα εβδομάδα

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά 2 δολάρια το βαρέλι το πρωί της Δευτέρας στις ασιατικές συναλλαγές, μετά από δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση.

Την αγορά επηρέασαν τα σχέδια απελευθέρωσης όγκων ρεκόρ αργού και προϊόντων πετρελαίου από στρατηγικά αποθέματα και καθώς συνεχίστηκαν τα lockdown στην Κίνα.

Το αργό Brent υποχώρησε 2,04 δολάρια ή 2%, στα 100,74 δολάρια το βαρέλι , ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate έχασε 1,94 δολάρια ή 2%, φθάνοντας στα 96,32 δολάρια.

Την περασμένη εβδομάδα, το Brent σημείωσε πτώση 1,5% ενώ το αμερικανικό πετρέλαιο υποχώρησε 1%. Για αρκετές εβδομάδες, τα σημεία αναφοράς ήταν στα πιο ευμετάβλητα από τον Ιούνιο του 2020.

Η αγορά παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Κίνα, όπου οι αρχές κράτησαν τη Σαγκάη, μια πόλη 26 εκατομμυρίων κατοίκων, κλειδωμένη υπό τη «μηδενική ανοχή» της για τον COVID-19. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο.

Απελευθερώνουν

Τα κράτη μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) θα απελευθερώσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια μέσα στους επόμενους έξι μήνες, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιστοιχούν σε αυτό το ποσό ως μέρος της απελευθέρωσης 180 εκατομμυρίων βαρελιών που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο. Οι κινήσεις αποσκοπούν στην αντιστάθμιση της έλλειψης ρωσικού αργού μετά την επίθεση στη Μόσχα με βαριές κυρώσεις μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Το πετρέλαιο χάνει ατμό λόγω των κοινών προσπαθειών για την απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου από τις ΗΠΑ και τις χώρες του ΔΟΕ, μαζί με την αποδυνάμωση της ζήτησης εν μέσω της Κίνας που επεκτείνει τα lockdown, όπου και οι δύο κόμβοι παραγωγής, η Shenyang και η Shanghai, σταμάτησαν την ευρεία παραγωγή», δήλωσε η αναλυτής της CMC Markets, Τίνα Τενγκ.

Η άνευ προηγουμένου απελευθέρωση 240 εκατομμυρίων βαρελιών, που ισοδυναμεί με πολύ πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, βοήθησε στη μείωση των τιμών και περιόρισε απότομα την οπισθοδρόμηση στις καμπύλες των τιμών του πετρελαίου, όπου οι τιμές τους άμεσους μήνες είναι υψηλότερες από αυτές των επόμενων μηνών.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτό θα αντισταθμίσει πλήρως το έλλειμμα ρωσικού πετρελαίου καθώς συνεχίστηκαν οι εξαγωγές, με την Ινδία, δελεασμένη από τις απότομες εκπτώσεις, να αυξάνει τις εισαγωγές.

Με τους Ινδούς

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί ουσιαστικά με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, δήλωσε ο Λευκός Οίκος, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θέλουν να δουν άνοδο στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας από την Ινδία.

Η παραγωγή πετρελαίου και συμπυκνώματος φυσικού αερίου της Ρωσίας μειώθηκε στα 10,52 εκατομμύρια bpd για την 1-6 Απριλίου από μέσο όρο Μαρτίου 11,01 εκατομμύρια bpd.

Η απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου θα μπορούσε να αποτρέψει τους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και των παραγωγών σχιστόλιθου των ΗΠΑ, από το να επιταχύνουν τις αυξήσεις της παραγωγής ακόμη και με τιμές γύρω στα 100 δολάρια το βαρέλι, ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ Research.

Ωστόσο, ο όμιλος χωρών-εξαγωγέων πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ δεν έχει δείξει καμία διάθεση να αυξήσει τους στόχους παραγωγής του περισσότερο από τα 400.000 βαρέλια την ημέρα που προσθέτει μηνιαίως ως μέρος της αποκατάστασης των περικοπών της προσφοράς.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ενεργειακές εταιρείες την περασμένη εβδομάδα πρόσθεσαν εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει περισσότερη παραγωγή για να βοηθήσει τους συμμάχους της να απογαλακτιστούν από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας