Μενού Ροή
Θα αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ;

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα συναντηθούν σήμερα Δευτέρα για να συζητήσουν πόσο πετρέλαιο θα κυκλοφορήσει στην αγορά.

Η αναταραχή στον εφοδιασμό και η ανάκτηση της ζήτησης από την πανδημία του κορωνοϊού έχουν ωθήσει το πετρέλαιο πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου στο υψηλότερο επίπεδο τριών ετών επιδεινώνεται από μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του φυσικού αερίου. Οι τιμές του έχουν εκτοξευθεί κατά 300% λόγω της έλλειψης εφοδιασμού και της χαμηλής παραγωγής άλλων καυσίμων.

Ο Οργανισμός Πετρελαϊκών Χωρών Εξαγωγών και οι σύμμαχοί τους με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, συμφώνησαν τον Ιούλιο να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως κάθε μήνα έως τουλάχιστον τον Απρίλιο του 2022 για να καταργήσουν σταδιακά τις υπάρχουσες περικοπές 5,8 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως.

Θα αυξηθεί η παραγωγή;

Τέσσερις πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι οι παραγωγοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν περισσότερα από όσα προβλέπεται από τη συμφωνία, αλλά καμία δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πόσο περισσότερο ή πότε θα αυξηθεί η προσφορά.

Ο πλησιέστερος μήνας που θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση είναι ο Νοέμβριος από την τελευταία συνεδρίαση του OPEC+που αποφάσισε τους όγκους του Οκτωβρίου.

Οι αυξανόμενες τιμές πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και ενέργειας τροφοδοτούν πληθωριστικές πιέσεις παγκοσμίως και επιβραδύνουν την ανάκαμψη.

Ένας ανώτερος βοηθός του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη Σαουδική Αραβία την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Υεμένη, αλλά πρόσθεσε ότι και το πετρέλαιο είναι επίσης «ανησυχητικό».

Η παραγωγή ρωσικού συμπυκνώματος πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκε στα 10,72 εκατομμύρια βαρέλια τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο από τα 11,34 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που αντλήθηκαν τον Απρίλιο του 2020, έδειξαν στοιχεία το Σάββατο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας