Μενού Ροή
Το επικείμενο ευρωπαικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο έστειλε πάνω από τα 114 δολ/βαρέλι την τιμή του

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου το πρωί της Πέμπτης, επεκτείνοντας ένα επιφυλακτικό ράλι αυτή την εβδομάδα λόγω των ενδείξεων περιορισμένης προσφοράς, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) τσακώνεται με την Ουγγαρία σχετικά με σχέδια να απαγορεύσει τις εισαγωγές από τη Ρωσία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent για τον διακανονισμό Ιουλίου αυξήθηκαν κατά 7 σεντς, ή 0,1%, στα 114,10 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) για παράδοση Ιουλίου αυξήθηκαν κατά 22 σεντς, ή 0,2%, στα 110,55 δολάρια το βαρέλι.

Μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ την εβδομάδα έως τις 20 Μαΐου, μετά την άνοδο των εξαγωγών, έδωσε ώθηση στην αγορά την Τετάρτη. Οι αναλυτές είπαν ότι η κλήρωση αποθεμάτων και η προοπτική εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, ως αντίποινα για αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, ωθούσαν τις τιμές υψηλότερα.

Το ευρωπαικό εμπάργκο

«Ο κύριος ανοδικός παράγοντας είναι η απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου», δήλωσε ο αναλυτής εμπορευμάτων της Commonwealth Bank Vivek Dhar.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Σαρλ Μισέλ δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι βέβαιος ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 30 Μαΐου.

Ωστόσο, η Ουγγαρία παραμένει εμπόδιο στην ομόφωνη υποστήριξη που απαιτείται για τις κυρώσεις της ΕΕ. Η Ουγγαρία πιέζει για περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ (800 εκατομμύρια δολάρια) για να αναβαθμίσει τα διυλιστήρια της και να επεκτείνει έναν αγωγό από την Κροατία για να μπορέσει να απομακρυνθεί από το ρωσικό πετρέλαιο.

Ακόμη και χωρίς επίσημη απαγόρευση, πολύ λιγότερο ρωσικό πετρέλαιο είναι διαθέσιμο στην αγορά καθώς οι αγοραστές και οι εμπορικοί οίκοι αποφεύγουν να συναλλάσσονται με προμηθευτές αργού και καυσίμων από τη χώρα.

Οι αναλυτές της ANZ επεσήμαναν τα φορτία από τα λιμάνια της Βαλτικής που πραγματοποιούν μακρύτερα ταξίδια προς τα ασιατικά διυλιστήρια, ενώ οι παραδόσεις στην Ολλανδία και τη Γαλλία έχουν σχεδόν σταματήσει.

Μια προβλεπόμενη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου σε υψηλό ρεκόρ 5,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) στη λεκάνη Permian των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απίθανο να καλύψει το χάσμα 2 έως 3 εκατομμύρια bpd από τη χαμένη ρωσική προσφορά, δήλωσε ο Dhar της CBA.

Ωστόσο, η άνοδος των αγορών πετρελαίου αυτής της εβδομάδας μετριάστηκε από τα αυστηρά lockdown COVID-19 που αυξάνουν τις ανησυχίες για τη μείωση της ζήτησης καυσίμων στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, και τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό που οδηγεί σε επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας